Ryby
Czy ryby są zdrowe?
Każdy, kto zadaje sobie pytanie, czy ryby są zdrowe, nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że warto je spożywać. Dzięki zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka ryby to naprawdę godna polecenia propozycja obiadu czy kolacji. Jakie ryby są więc najzdrowsze? Najlepiej wybierać łososia, dorsza, pstrąga lub szprota.
Ryby – przepisy na każdy dzień
Ryby z powodzeniem możecie podać na obiad, ale również jako przekąskę czy przystawkę, przygotowując np. ryby w galarecie czy w occie. Nie od dziś wiadomo, że ryby są też główną potrawą serwowaną na Wigilię. Tak naprawdę nieważne jednak kiedy, ale w jaki sposób je przyrządzicie. Zdecydowanie polecamy ryby pieczone i przygotowywane na parze. Przy czym pierwsza opcja daje znacznie większe możliwości. Przez cały rok można więc zajadać ryby z piekarnika, a w sezonie letnim cieszyć się smakiem ryb z grilla. Inspiracji na dania rybne szukajcie, jak zwykle, w niezawodnej Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!
Ryby – przepisy
- chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- pieczona ryba po grecku
- risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- zupa rybna
Jak widać, wśród przepisów Lidla nie zabrakło pomysłów na ryby z warzywami czy z ananasem. Swoje stałe miejsce zajmuje także popularny i dość powszechny w polskiej kuchni przepis na ryby po grecku. Z takiej potrawy w szczególności ucieszą się osoby, które preferują spożywanie ryb bez ości. Jeśli więc należycie do tego grona, to pamiętajcie, że ości unikniecie również, wybierając ryby w zalewie octowej, a jeszcze prościej i wygodniej, kupując filety rybne.
Co do ryby na obiad?
Ryba lubi towarzystwo dodatków, takich jak sosy czy surówki i sałatki. Zanim jednak je dobierzecie, to przemyślcie dobrze, jaka panierka będzie najbardziej pasować do ryby, którą zamierzacie serwować. Czy w tym konkretnym przypadku otoczycie rybę w jajku, mące lub bułce tartej? A może warto wykorzystać nieco bardziej oryginalne pomysły, inspirując się poniższymi przepisami Kuchni Lidla:
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- karp w migdałach
- dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Istotny jest również sos, którego użyjecie do ryby. Można oczywiście skorzystać z gotowych propozycji – produktów, które kupicie w każdym sklepie, ale o wiele lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie sosu. O tym, jaki sos i jaka surówka będą najlepiej pasować do ryby, poczytacie we wskazówkach i poradach Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Curry rybne z mango i kolendrą
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.


Halibut na parze z sosem paprykowym
Delikatny i niezwykle smaczny obiad. Tę pyszną rybę z makaronem z cukinii i sosem paprykowym, dzięki urządzeniu Monsieur Cuisine przygotujesz już w 25 minut. Koniecznie spróbuj!


Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!


Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!


Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?


Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Lasagne ze szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi i mintajem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

