Jajka faszerowane - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Jajka prezentują się atrakcyjnie na talerzu właściwie pod każdą postacią, jednak zdecydowanie najlepiej wyglądają, gdy są faszerowane. Połówki jajek faszerowanych, ułożone na talerzu i udekorowane szczypiorkiem, koperkiem, a bliżej Wielkanocy również rzeżuchą, zaspokoją nie tylko apetyt, ale ucieszą również wzrok. Zresztą przekonajcie się sami, korzystając z przepisów Kuchni Lidla, jak efektownym śniadaniem mogą być jajka faszerowane.

Jak zrobić jajka faszerowane?

Przyrządzenie jajek faszerowanych opiera się tak naprawdę na jednym podstawowym przepisie, który można modyfikować pod względem składu nadzienia. Jak więc szybko i sprawnie zrobić jajka faszerowane? Pierwszym krokiem jest zawsze ugotowanie jajek na twardo. Aby uzyskać ten efekt, należy gotować jajka we wrzątku przez 10 minut. Następnie wystarczy je wyjąć i wstawić na chwilę do zimnej wody, by ostygły. Dopiero teraz zaczyna się właściwy etap. Najczęściej jajka kroi się wzdłuż na pół i wyjmuje z nich żółtka, które zwykle są później wykorzystywane do przygotowania farszu. Nadzienie za każdym razem może mieć inny smak. Ostatnim krokiem jest wypełnienie farszem połówek jajek. Można w tym celu posłużyć się rękawem cukierniczym, a jeśli takim nie dysponujecie, to użyjcie po prostu zwykłej łyżeczki. Gotowe! Wasze jajka faszerowane mogą teraz ozdobić stół podczas codziennego lub świątecznego śniadania.

Czym faszerować jajka? Popularne przepisy!

Istotną kwestią w przypadku jajek faszerowanych jest wypełniające je nadzienie. Jeśli więc zastanawiacie się, czym najlepiej faszerować jajka, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na:

Pamiętajcie też, że jajka faszerowane żółtkiem zmiksowanym z wybranymi dodatkami to najprostszy sposób ich przyrządzenia. Dzięki temu nie tylko przygotujecie pyszne śniadanie, ale również nie pozwolicie zmarnować się żadnym składnikom. Jak widać, takie kulinarne rozwiązanie ma same zalety!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!