Leczo

Leczo to danie jednogarnkowe składające się z warzyw i aromatycznych przypraw, takich jak chili, papryka słodka i czosnek. Uwielbiane za bogactwo składników i witamin, a przy okazji za prosty i szybki sposób przygotowania. Czego jeszcze nie wiecie o leczo? Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla.

Leczo z cukinią – sprawdź nasze przepisy

W polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie leczo, które mogłoby się obyć bez tego zielonego warzywa. I choć oryginalny węgierski przepis niekoniecznie zakłada przygotowanie leczo z cukinią, to nad Wisłą chętnie po nią sięgamy. Leczo z cukinii lubi ponadto towarzystwo innych sezonowych warzyw, takich jak pomidory czy papryka. Jeśli macie w planach przyrządzenie najprostszego leczo z cukinii, pomidorów i papryki właśnie, to Kuchnia Lidla ma dla was znakomity przepis. Sprawdźcie koniecznie, jakich składników potrzebujecie i czym powinniście doprawić leczo z cukinii, aby zachwycić swoją rodzinę i gości. A osobom, które mają nieco więcej czasu i pragną go przeznaczyć na krojenie kolejnych dodatków, Kuchnia Lidla poleca wypróbować leczo z cukinią i kiełbasą żywiecką oraz śląską albo pikantne leczo ze schabem i cukinią. Taki przepis można też wzbogacić o grzybowe akcenty, przyrządzając np. leczo z cukinii i pieczarek. Ile gustów kulinarnych, tyle przepisów na leczo!

Przepis na warzywne leczo

Decydując się tylko i wyłącznie na leczo warzywne, postawcie na aromatyczne przyprawy, które w wyniku połączenia z warzywami w procesie długotrwałego gotowania nadadzą wspaniały smak całej potrawie. I tak np. leczo z papryki z kabaczkiem czy z bakłażanem warto doprawić ostrą papryką i pieprzem, a leczo z pieczarkami nie pogardzi ząbkami czosnku.

Pyszne przepisy na leczo z mięsem

Większość z was wybiera jednak i tak zazwyczaj leczo z mięsem, uznając je często za pełnowartościowe i sycące danie główne. Najpopularniejszą jego odmianą jest leczo z kiełbasą, polecane również przez Kuchnię Lidla. Wszyscy, którzy zastanawiają się, jaką kiełbasę najlepiej dodać do leczo, niech zatem sprawdzą listę składników na leczo z cukinią i kiełbasą z przepisu Kuchni Lidla. Warto też spróbować pikantnego leczo ze schabem i cukinią, które łączy kuchnię polską, niemiecką i węgierską. Wiadomo, że tradycyjne węgierskie leczo robi się na smalcu i że zawiera ono kawałki słoniny oraz paski podłużnej białej papryki, jednak wariacji na jego temat jest bardzo wiele.  Kilka propozycji znajdziecie też w Kuchni Lidla!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Szybkie przepisy

Dania jednogarnkowe

wróć do Dania główne

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!