Indyk

Czy wiesz, że w Święto Dziękczynienia zjada się kilkadziesiąt milionów indyków? A skąd właściwie wziął się ten zwyczaj? Otóż to ruchome święto oryginalnie nazywa się Thanksgiving. Amerykanie obchodzą je zawsze w czwarty czwartek listopada. Biesiadnicy spotykają się przy pieczonym indyku na pamiątkę pierwszego Dziękczynienia z 1621 r., które miało miejsce w kolonii Plymouth w Ameryce Północnej. Wówczas nowi osadnicy tych terenów – uciekający przed prześladowaniami separatyści angielscy – dziękowali ludności indiańskiej, która pomogła im przetrwać najcięższe chwile. Bardzo prawdopodobne, że jedli wtedy indyka.

Indyk – wartości odżywcze

Jeśli chcesz jeść zdrowe mięso – wybierz indyka. Zawiera on dużo białka, witaminy z grupy B, cynk, magnez i selen. Ma pozytywne działanie na układ nerwowy, ładną skórę. Indycze mięso zawiera też tryptofan. Składnik ten wpływa na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki niemu mamy dobry nastrój. Mięso z indyka zawiera najmniej cholesterolu spośród wszystkich mięs. Dlatego ten rodzaj polecany jest osobom z chorobami układu krążenia. Mięso z indyka powinno zaleźć się również w diecie dzieci ze względu na wartości odżywcze i lekkostrawność.

Ile kalorii ma indyk?

Mięso z indyka jest lekkostrawne i delikatne. Jego kaloryczność zależy od tego, którą część indyka wybierzemy i w jaki sposób przyrządzimy danie. Jeśli jesteś na diecie lub liczysz kalorie – wybieraj piersi, gdyż są one najchudsze. 100 g piersi z indyka to ok. 83 kalorii.

Ile białka ma mięso z indyka?

Mięso z indyka chętnie jadają sportowcy i osoby aktywne ze względu na dużą zawartość pełnowartościowego białka. 100-gramowa porcja mięsa zawiera aż 19 g białka.

Gdzie indyk ma polędwicę?

Polędwica jest częścią piersi z indyka. Jest delikatniejsza niż mięso z piersi indyczej.

Gdzie indyk ma golonkę?

Golonka to nic innego jak podudzie indyka. Mięso jest chudsze i zdrowsze od golonki wieprzowej.

Jak przyrządzić indyka?

Mięso indycze nie lubi długiego gotowania czy duszenia. Staje się wtedy przesuszone i niesmaczne. Sznycle smaż więc krótko na mocno rozgrzanej patelni.

Mięso z indyka można podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Znamy indyka pieczonego, faszerowanego, golonkę z indyka, filety z grilla, pulpety z mięsa mielonego i inne. Podajemy go z sosami, surówkami, ziemniakami, ale i ryżem czy kaszą. Pieczone lub grillowane delikatne mięso można także dodać do kanapek czy świeżych sałatek.

10 najlepszych przepisów na dania z indyka:

Jakie przyprawy pasują do mięsa z indyka?

Indyka przyprawimy rozmarynem lub majerankiem. W zależności od charakteru potrawy możemy dodać słodką paprykę, chili, curry lub cynamon.

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Szybkie przepisy

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!