Penne - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaron z zielonym pesto i dodatkami
Przepyszny i sycący makaron, który doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad w zabiegany dzień. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu jest to danie!

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!


Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!


Ciasto na makaron
Prosty przepis na domowe ciasto na makaron do wykonania w Monsieur Cuisine. Bazując na tych składnikach można zrobić każdy rodzaj makaronu od tagliatelle przez lasagne aż po farfalle.


Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!

Penne z salsą freddo
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.

Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.


Penne – przepisy
Penne to gatunek makaronu, który wymieniany jest w wielu przepisach, szczególnie tych na dania inspirowane kuchnią włoską. Podobnie jak spaghetti używa się go w popularnych potrawach wywodzących się z Italii. Z tego typu makaronem możemy więc przyrządzić penne carbonara, penne alla arrabbiata czy też oryginalne penne puttanesca, składające się z pomidorów, oliwy, oliwek, anchois, kaparów i czosnku. Penne bywa zatem częstym składnikiem dań, zwłaszcza jeśli przepis pochodzi z jego rodzimych regionów. Oczywiście z powodzeniem stosowany jest również w polskiej kuchni. Sprawdźcie, co proponuje Kuchnia Lidla:
- penne ze szpinakiem: zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- penne z tuńczykiem: penne z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- penne z łososiem: makaron z łososiem i awokado
- penne z kurczakiem w sosie śmietanowym: makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- penne z brokułami: makaron z pikantnymi brokułami
- penne z pesto: makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
W polskiej kuchni w przepisie na penne najczęściej spotyka się jednak połączenie makaronu z kurczakiem. Ten zgrany duet uwielbia towarzystwo różnorodnych dodatków, to też warto spróbować penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami albo szpinakiem, a także penne z kurczakiem i brokułami czy np. pieczarkami. Całość dobrze współgra z sosami, dlatego penne z kurczakiem w sosie pomidorowym albo w sosie śmietanowym powinno zadowolić nawet najbardziej wymagającego smakosza włoskich makaronów. I co najważniejsze – bez znaczenia jest to, czy poszukujecie przepisu na penne z kurczakiem czy może przepisu na penne ze szpinakiem, bo każde z tych dań robi się podobnie. Wyjątkiem są typowo włoskie przysmaki, jak np. penne carbonara, na które przepis będzie już nieco odbiegał od pozostałych.
Jak przygotować penne?
Jak widać, penne można przygotować na wiele sposobów. To, czy zdecydujecie się na inspiracje z Półwyspu Apenińskiego, zależy już od Waszych indywidualnych preferencji. Jeśli natomiast jesteście otwarci na każdy rodzaj dania z penne, to Kuchnia Lidla zaprasza!