Zapiekanki ziemniaczane

Gotowane, purée, a może pieczone? Jeśli ziemniaki w kuchni, to tylko w najlepszej wersji, tj. pod postacią zapiekanki ziemniaczanej. Ten sposób przyrządzenia jednych z najbardziej popularnych rodzimych warzyw jest propozycją aromatycznego dania obiadowego.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Polska kuchnia upodobała sobie w szczególności zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, na którą przepis z pozoru wydaje się banalnie prosty. I choć takie danie powinno się udać każdemu, to warto dążyć do nieco wyższego poziomu sztuki kulinarnej, przygotowując np. zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami albo zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i serem. Obie propozycje to jednak tylko początek prawdziwej uczty smakowej, którą możecie sobie przygotować, sięgając po przepis na zapiekankę ziemniaczaną z Kuchni Lidla:

Dobrze wiedzieć, w jakich kompozycjach zapiekane ziemniaki smakują najlepiej, zwłaszcza, jeśli stoimy przed wyzwaniem przygotowania zapiekanki ziemniaczanej bez mięsa. Z myślą o wszystkich wegetarianach Kuchnia Lidla proponuje więc również wegetariańskie wersje zapiekanki ziemniaczanej. Taką zapiekankę ziemniaczaną możemy przygotować np. ze szpinakiem, z pieczarkami czy z brokułami. Opcji jest mnóstwo, wystarczy tylko dobrze poszukać wśród propozycji na wegetariańską zapiekankę ziemniaczaną.

Pamiętajmy jednak, że nie tylko składniki decydują o walorach smakowych dania. Planując przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej, zastanówmy się wcześniej, jakie przyprawy wzbogacą jej smak.

Zapiekanka ziemniaczana: ile piec?

Zapiekankę ziemniaczaną najlepiej piec w przedziale 180-200 stopni Celsjusza. Wszystko, również to, ile powinno się piec zapiekankę ziemniaczaną, zależy jednak od miękkości użytych składników.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram