Bigos

To tradycyjne danie kuchni polskiej, z którym nie mamy zamiaru się rozstać. Bigos zajął już swoje stałe miejsce przy naszych stołach i nie ma ochoty nikomu go oddawać. I choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, to aromat i smak gotowego bigosu rekompensuje wszystkie trudy jego wykonania.

Bigos – jak zrobić?

Bigos domowy kojarzy się z przepisem przekazywanym z ust do ust przez kolejne pokolenia. Pewnie dlatego każdy z nas bardzo dobrze zna smak bigosu i wie, przynajmniej teoretycznie, jak go zrobić. W praktyce okazuje się jednak często, że aby przyrządzić pyszny bigos, potrzebujemy szczegółowych wskazówek i porad. Powszechnie wiadomo, że bigos to potrawa z mięsa i z kapusty, zarówno świeżej, jak i kiszonej, natomiast pozostałe jego składniki mogą być różne – często ich dobór zależy od tradycji kulinarnych danego regionu. Co ważne, ich rodzaj oraz ilość wpływają na to, ile kalorii ma ostatecznie bigos. Jeśli więc planujecie ugotować bigos w najbliższym czasie, to pamiętajcie, że jego 100-gramowa porcja liczy ok. 112 kalorii. Czym jest jednak kaloryczność bigosu w stosunku do niepowtarzalnego zapachu unoszącego się w całej kuchni?

Bigos – przepisy

Bigos tradycyjny to bigos przyrządzany z kapusty, także z kapusty kiszonej. Taka wersja bigosu, zwanego również staropolskim, jest najpopularniejszą postacią tego dania, podawanego głównie z dodatkiem różnych gatunków mięs. Kuchnia Lidla proponuje na przykład bigos na kaczce z suszonymi śliwkami. Bywa jednak, że bigos przybiera charakter postny, np. wigilijny, i wtedy zamiast mięsa dodaje się inne składniki, które nadają smak całej potrawie. Tym sposobem powstaje bigos z grzybami i suszonymi bądź wędzonymi śliwkami. Tak naprawdę każda okazja jest dobra, żeby nieco zmodyfikować typowy przepis na bigos, o czym przekonuje również Kuchnia Lidla, w której znajdziecie m.in. propozycję bigosu świątecznego na gęsiej piersi. Spróbujcie koniecznie!

Coraz częściej pojawiają się przepisy na dania, które mogą zastąpić bigos, a do ich przygotowania wystarczy wyłącznie słodka kapusta. W ostatnim czasie wzrasta popularność bigosu cygańskiego, który składa się z klopsów, papryki i pieczarek. Spotkacie się też z przepisami na bigos myśliwski z kawałkami dziczyzny albo bigos z cukinii czy z kabaczka.

Bigos bez mięsa

Bigosu mogą więc spróbować również wegetarianie, dla których przewidziano wersję bezmięsną tej potrawy. Najbardziej znaną postacią bigosu jarskiego jest bigos z cukinii – przepis pomija dodatek mięsny. Jeszcze lepszą opcją bigosu bez mięsa jest bigos wegański. Propozycję jego przyrządzenia znajdziecie w Kuchni Lidla:

wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram