Leczo

Leczo to danie jednogarnkowe składające się z warzyw i aromatycznych przypraw, takich jak chili, papryka słodka i czosnek. Uwielbiane za bogactwo składników i witamin, a przy okazji za prosty i szybki sposób przygotowania. Czego jeszcze nie wiecie o leczo? Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla.

Leczo z cukinią – sprawdź nasze przepisy

W polskiej kuchni nie wyobrażamy sobie leczo, które mogłoby się obyć bez tego zielonego warzywa. I choć oryginalny węgierski przepis niekoniecznie zakłada przygotowanie leczo z cukinią, to nad Wisłą chętnie po nią sięgamy. Leczo z cukinii lubi ponadto towarzystwo innych sezonowych warzyw, takich jak pomidory czy papryka. Jeśli macie w planach przyrządzenie najprostszego leczo z cukinii, pomidorów i papryki właśnie, to Kuchnia Lidla ma dla was znakomity przepis. Sprawdźcie koniecznie, jakich składników potrzebujecie i czym powinniście doprawić leczo z cukinii, aby zachwycić swoją rodzinę i gości. A osobom, które mają nieco więcej czasu i pragną go przeznaczyć na krojenie kolejnych dodatków, Kuchnia Lidla poleca wypróbować leczo z cukinią i kiełbasą żywiecką oraz śląską albo pikantne leczo ze schabem i cukinią. Taki przepis można też wzbogacić o grzybowe akcenty, przyrządzając np. leczo z cukinii i pieczarek. Ile gustów kulinarnych, tyle przepisów na leczo!

Przepis na warzywne leczo

Decydując się tylko i wyłącznie na leczo warzywne, postawcie na aromatyczne przyprawy, które w wyniku połączenia z warzywami w procesie długotrwałego gotowania nadadzą wspaniały smak całej potrawie. I tak np. leczo z papryki z kabaczkiem czy z bakłażanem warto doprawić ostrą papryką i pieprzem, a leczo z pieczarkami nie pogardzi ząbkami czosnku.

Pyszne przepisy na leczo z mięsem

Większość z was wybiera jednak i tak zazwyczaj leczo z mięsem, uznając je często za pełnowartościowe i sycące danie główne. Najpopularniejszą jego odmianą jest leczo z kiełbasą, polecane również przez Kuchnię Lidla. Wszyscy, którzy zastanawiają się, jaką kiełbasę najlepiej dodać do leczo, niech zatem sprawdzą listę składników na leczo z cukinią i kiełbasą z przepisu Kuchni Lidla. Warto też spróbować pikantnego leczo ze schabem i cukinią, które łączy kuchnię polską, niemiecką i węgierską. Wiadomo, że tradycyjne węgierskie leczo robi się na smalcu i że zawiera ono kawałki słoniny oraz paski podłużnej białej papryki, jednak wariacji na jego temat jest bardzo wiele.  Kilka propozycji znajdziecie też w Kuchni Lidla!

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram