Cannelloni

Dla smakoszy makaronów nazwa „cannelloni” nie jest niczym nowym. Wszystkim tym, którzy mają jednak jakiekolwiek wątpliwości, warto przypomnieć, że cannelloni to rodzaj włoskiego makaronu albo nazwa potrawy z jego wykorzystaniem. Makaron cannelloni z wyglądu przypomina rurki, dlatego jest wprost idealny do faszerowania.

Cannelloni – przepis na dobry obiad!

Amatorom sztuki kulinarnej może się wydawać, że przepis na cannelloni musi być skomplikowany i wymagać będzie od nich dużych umiejętności, tymczasem Kuchnia Lidla udowadnia, że danie z tym włoskim makaronem przygotuje nawet najmniej doświadczony kucharz. Wystarczy dobrej jakości cannelloni i dobry przepis.

Potrzebujecie prostego przepisu na cannelloni? Sprawdźcie tradycyjne cannelloni w Kuchni Lidla.

A jeśli prosty przepis na cannelloni z mięsem mielonym nie zaspokoi waszych ambicji kulinarnych, to spróbujcie cannelloni z kurczakiem. Sposobów na cannelloni jest więcej, niż myślicie! W końcu cannelloni z mięsem mielonym to tylko podstawa, do której można dorzucić dodatki i tym samym przygotować nieco bardziej oryginalne dania, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą albo fetą. Pamiętajcie, że cannelloni nadziewane mięsem mielonym to tylko jedna z wielu opcji, podobnie zresztą szeroki jest wybór sosu, który najlepiej komponuje się z tym daniem. Co zatem wolicie – cannelloni z mięsem mielonym w sosie beszamelowym czy może cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie pomidorowym? Zdecydowanie popularniejsze jest cannelloni pod beszamelem, kto jednak powiedział, że zawsze należy ulegać większości. Kuchnia Lidla wybiega znacznie poza schemat i proponuje m.in. cannelloni z mięsem w sosie porowym. Nieważne jednak, czy serwujecie cannelloni z sosem beszamelowym czy chociażby z bolońskim, ważne, aby przepis na cannelloni z mięsem mielonym spełniał Wasze oczekiwania. Zresztą warto pamiętać nie tylko o tych, którzy zastanawiają się, jaki wybrać sos czy rodzaj mięsa, mamy więc też propozycje dla osób, które szukają sposou na przygotowanie cannelloni wegetariańskiego. W tym przypadku wielu zapyta raczej, jak zrobić cannelloni ze szpinakiem. Kuchnia Lidla w odpowiedzi podsunie znacznie ciekawszą propozycję przepisu na cannelloni wegetariańskie, jaką jest cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi.

Jak faszerować cannelloni?

Najtrudniejszą częścią przyrządzenia cannelloni dla wielu może okazać się faszerowanie makaronu. Jak więc najłatwiej nadziewać cannelloni? Warto w tym celu posłużyć się łyżeczką. Rurki mają wystarczającą średnicę, aby wypróbować tę metodę nadziewania.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram