Makaron z boczkiem

Ulubiony rodzaj makaronu, aromatycznie podsmażone kawałki boczku oraz dodatki w postaci warzyw i sosów – oto pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. I choć najpopularniejszą formą potrawy, która zawiera makaron z boczkiem, jest włoska carbonara, to z Kuchnią Lidla przekonacie się, że z pewnością nie jest jedyną.

Przepis na makaron z boczkiem

Choć makaron z boczkiem to główne składniki przepisu na włoskie danie zwane carbonarą, to istnieje wiele innych możliwości wykorzystania tego zgranego duetu. Okazuje się, że Kuchnia Lidla ma na to sposób, i to niejeden! Sprawdźcie przepisy:

Jak widać, lista jest bardzo urozmaicona, a to jeszcze nie koniec inspiracji makaronowych z dodatkiem boczku. To połączenie daje naprawdę ogromne pole do popisów kulinarnych. Poza sezonem zamiast świeżych pomidorów można przecież użyć takich ze słoika i przygotować makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami albo makaron z boczkiem w sosie pomidorowym. A jeśli znudziła Wam się i taka wersja, to zachęcamy do przyrządzenia makaronu z boczkiem i cukinią, a poszukującym dodatkowych walorów smakowych polecamy makaron z boczkiem i twarogiem.

Jak zrobić makaron z boczkiem?

Typowym daniem, które przychodzi na myśl, gdy mówimy o makaronie z boczkiem, jest jednak oczywiście carbonara. Ten włoski specjał składa się głównie z makaronu spaghetti z boczkiem i np. parmezanu, należącego do twardych odmian sera. Można go zastąpić równie dobrze innym, podobnym w strukturze serem żółtym. Na przykład przepis Kuchni Lidla na spaghetti carbonara wykorzystuje ser grana padano. Jak zatem zrobić carbonarę krok po kroku? Sprawdźcie w Kuchni Lidla, gdzie znajdziecie szczegółowy przepis na carbonarę z boczkiem – spróbujcie spaghetti carbonara.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram