Risotto

Głównym składnikiem risotta jest oczywiście ryż. Można go przyrządzić na tysiące sposobów, dlatego nigdy się nie znudzi. Cała tajemnica polega na zastosowaniu różnych dodatków, które powodują, że smak risotta za każdym razem jest inny.

Jaki ryż do risotta?

Kluczową kwestią w przygotowywaniu risotta jest to, jaki ryż wybierzecie. Dlatego zastanawiając się, jakiego ryżu użyć do risotta, warto przy jego wyborze kierować się pochodzeniem potrawy. Włoski ryż do risotta, taki jak aborio czy carnaroli, gwarantuje, że przygotujecie prawdziwie włoski przysmak. A jeśli nie wiecie, jak dokładnie go przyrządzić, to sprawdźcie w przepisach Kuchni Lidla. Tam znajdziecie m.in. odpowiedź na dość popularne pytanie, a mianowicie – czy ryż do risotta powinno się gotować?

Risotto – przepisy

Klasyczne risotto, czyli risotto po mediolańsku, to danie bez żadnych dodatków, nie licząc oczywiście przypraw i odrobiny sera. Polska kuchnia uwielbia jednak modyfikować klasyczne przepisy i dlatego w rodzimej wersji przepisu na risotto znajdziecie dodatki w postaci różnego rodzaju mięsa i warzyw. Risotto wg przepisów, które znajdujecie najczęściej, będzie więc zawsze wzbogacone o inne składniki. Jeśli zastanawiacie się, z czym podawać risotto, to sprawdźcie koniecznie przepisy Kuchni Lidla. W nich znajdziecie informacje, które nie tylko wskażą Wam, z czym risotto smakuje najlepiej, ale również, ile czasu zajmuje jego przygotowanie.

Wśród najpopularniejszych odmian tego włoskiego dania znajduje się risotto z warzywami, np. z groszkiem czy z cukinią. Jeśli więc macie ochotę na taką właśnie wersję, to przepis znajdziecie poniżej:

Wegetarianom Kuchnia Lidla poleca w szczególności risotto grzybowe z pieczarkami i borowikami albo w wersji na słodko risotto czekoladowo-jabłkowe. Smakosze darów leśnego runa powinni także skosztować risotta z innymi grzybami, np. z kurkami.

Tych, których niespecjalnie interesuje risotto wegetariańskie, namawiamy do spróbowania risotta z kurczakiem lub z mielonym mięsem. Oczywiście o wiele łatwiej jest znaleźć przepisy na risotto z kurczakiem i warzywami czy też pieczarkami. Jeśli macie jednak ochotę na coś bardziej wykwintnego, to dzięki przepisowi Kuchni Lidla na risotto z krewetkami i szafranem możecie również spróbować risotta z owocami morza.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

szpinak

Dania z ryżem

wróć do Typ dania

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram