Lody
Lody tajskie – moda na orientalne desery
Pierwsze lody własnej roboty powinny być spektakularne, dlatego jeśli już coś robicie, to róbcie to z wielką pompą. Szukając sposobu na przygotowanie deserów lodowych, zacznijcie więc od lodów tajskich. Ten przysmak, jak sama nazwa wskazuje, przywędrował do Polski z Tajlandii i aktualnie podbija kubki smakowe lodożerców. I choć lody te nie są proste w wykonaniu, to z przepisem Kuchni Lidla na lody tajskie wszystko wydaje się łatwiejsze! Te ręcznie robione lody są nie tylko naturalne, ale przede wszystkim wielosmakowe. Sami zdecydujecie, na jakie macie ochotę. W zasięgu waszych możliwości są m.in. lody bananowe, truskawkowe, malinowe, śmietankowe, czekoladowe czy też kokosowe z mleka kokosowego. Sprawdźcie, jak Karol Okrasa w duecie z Magic of Y wyczarowują lody z zaledwie kilku składników, w tym m.in. z bananów. Czysta magia!
Domowe lody – 10 przepisów na pyszne lody
A jeśli marzycie po prostu o domowych lodach, to nie ma nic lepszego niż baza przepisów Kuchni Lidla. W niej znajdziecie mnóstwo inspiracji na lody naturalne, a wśród nich m.in. lody śmietankowe i sorbetowe. Nie ma więc na co czekać! Smak lodów przyrządzonych według niejednego przepisu Kuchni Lidla z pewnością pozostanie na długo w waszej pamięci, a jeśli nie wierzycie, to koniecznie sprawdźcie poniższe receptury:
- domowe lody śmietankowe z kruszonką
- domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
- domowe lody waniliowo-truskawkowe
- domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
- lody domowe w dwóch smakach
- sorbet z mango, bananów i limonek
- sorbet kiwi na patyku
- sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- sorbet z zielonej herbaty i limonki
A dla najmłodszych przygotujcie lodowe kanapki dla dzieci, których kluczowym składnikiem są lody z mleka kokosowego. Pyszności!
Najlepsze przepisy na wegańskie lody
Lody wegańskie według przepisu Kuchni Lidla to trafiona propozycja deseru dla osób, które unikają produktów zwierzęcych albo nie tolerują cukrów mlecznych. Daria Ładocha podpowie wam, jak zrobić lody bez laktozy, z użyciem mleka kokosowego oraz ryżowo-migdałowego. Takie lody mogą być jednocześnie bardzo dietetyczne. Jeśli więc bezustannie zastanawiacie się, jakich lodów możecie skosztować, będąc na diecie, to koniecznie sięgnijcie po inspiracje Kuchni Lidla. Wystarczy, że wasze lody będą bez cukru, a zamiast niego w przepisie pojawi się jego zamiennik, np. ksylitol albo syrop z agawy. Dobrą alternatywą dla cukru są także banany. Możecie je dodać do mieszanki, która posłuży wam do przygotowania m.in. lodów proteinowych. Tym prostym sposobem otrzymacie fit lody, których każdy wam pozazdrości!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Wegańskie lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Zobacz, jak przygotować domowe lody czekoladowe – i to w wersji wegańskiej!

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu robota MCC ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!


Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
Podkręć smak lodów waniliowych malinami i kokosem. To naprawdę proste. I jakie pyszne! Sprawdź sam!

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Ekspresowy sorbet z melona
Ekspresowy sorbet z melona to świetny pomysł, gdy szukasz orzeźwienia w upalne dni. Sięgnij po szybki przepis Pawła i zaserwuj sobie pyszne i megaowocowe lody!

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
