Faworki

Razem z pączkami stanowią idealną parę podczas tłustego czwartku czy też karnawału. Te niewielkie, choć w smaku bardzo słodkie ciastka w kształcie uroczych kokardek, są pyszną przekąską, którą można przygotować na kilka sposobów. Szczegółowe przepisy znajdziecie w Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!

Nasz sprawdzony przepis na faworki

Faworki, czy też inaczej mówiąc chrust, a zdrobniale chruściki, to przysmak, po który sięga się zazwyczaj na początku roku. Przepis na faworki, podobnie jak i na pączki, jest zazwyczaj przekazywany z pokolenia na pokolenie w formie praktycznych umiejętności, dlatego trudno o jego wersję pisaną. Na szczęście w Kuchni Lidla faworki to jedne z bohaterek przepisu, więc nawet jeśli Wasze rodzinne receptury w międzyczasie gdzieś zaginęły, to zawsze znajdziecie u nas wskazówki, jak upiec faworki trydenckie albo chrusty. Porady Kuchni Lidla bazują na tradycyjnych przepisach na faworki, więc są idealne dla osób, które nie do końca wiedzą, jak je zrobić. Na standardowej liście składników znajduje się zawsze kwaśna śmietana oraz odrobina alkoholu lub octu, które zapobiegają nadmiernemu chłonięciu tłuszczu podczas smażenia. Oczywiście, jak zwykle, wiele przepisów nie opiera się na tych zasad. W przypadku faworków z piwem nie używa się już śmietany, z kolei faworki pieczone robi się bez jakiegokolwiek alkoholu. Jak widać, faworki można również podawać wprost z piekarnika, co niektórych tradycjonalistów może bardzo zdziwić. Wśród nietypowych przepisów, takich jak faworki na piwie, znajdują się również faworki na drożdżach. I choć na faworki drożdżowe powstał już niejeden przepis, to jednak wciąż nie przekonali się do nich miłośnicy podstawowej wersji chrustów. W smaku mogą być nawet bardziej podobne do racuchów przygotowywanych na drożdżach. Zupełnie inaczej smakują natomiast faworki z ciasta francuskiego, które już tylko wyglądem przypominają tradycyjne chruściki.

Bez względu jednak, który przepis wybierzecie, pamiętajcie, że faworki powinny być kruche. Co więc zrobić, żeby faworki były miękkie? Używajcie tylko schłodzonych składników i porządnie wyrabiajcie ciasto, wtedy Wasze faworki będą naprawdę puszyste.

Pyszne faworki – sprawdzone przepisy

Warto wiedzieć, że nieco trudniej uzyskać puszyste faworki w wersji fit. Mowa tu głównie o faworkach bezglutenowych, które są z reguły nieco grubsze od tradycyjnych i pozbawione charakterystycznych pęcherzyków, nadających im lekkość. Co oczywiście nie oznacza, że nie są smaczne – wręcz przeciwnie! Wszystkie rodzaje faworków są kruche, nawet faworki wegańskie, czyli takie bez jajek.

Wszystkim zabieganym, którzy marzą o faworkach zrobionych wg szybkiego przepisu, trzeba polecić faworki trydenckie, które, nie licząc tego, że ciasto na nie musi przez godzinę odpoczywać, przygotujecie w 30 minut! Sprawnie i bez większego wysiłku uda Wam się również zrobić wg prostego przepisu faworki bez spirytusu. Możliwości jest naprawdę sporo, wystarczy tylko dobrze poszukać!

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Dla dzieci

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram