Ciasto z orzechami

Chrupią, świetnie smakują i wspomagają codzienną dietę dzięki licznym składnikom odżywczym – zdrowym tłuszczom i witaminom. Mowa o orzechach, które często zjadamy w formie zdrowej przekąski i bez których nie wyobrażamy sobie niektórych wypieków. Dodajemy je nie tylko do orzechowych klasyków, takich jak keks czy ciasto marchewkowe, ale także do szarlotek, tortów, pralinek i ciasteczek, w formie posypki, jako element kremu lub, jeśli zmielemy je odpowiednio drobno i dodamy do mąki, jako składnik ciasta i kruszonki. Ciasto z orzechami i jabłkami? Te smaki na pewno spotkają się w połowie drogi! Ciastka owsiane z orzechami? Świetny pomysł na łatwą w przygotowaniu przekąskę! Sposobów na wykorzystanie orzechów w słodkich wypiekach jest wiele – zdecyduj, który przepis na ciasto z orzechami wybierzesz. Dodaj owoce, karmel, miód lub budyń i ciesz się jesienią smakiem ciasta przygotowanego według jednego ze sprawdzonych przepisów.

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi – wybierz swój ulubiony!

Orzechy włoskie cenimy za wyrazisty smak, wysoką zawartość białka i kwasów tłuszczowych. Wczesna jesień jest idealnym czasem na ich spożywanie – to wówczas dojrzewają, są świeże i dostępne w dużych ilościach. Jaki przepis na ciasto z orzechami włoskimi wybrać? Opcji jest tak wiele, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!

Jeśli jesteś fanem prostych smaków i receptur, w których zawsze znajdzie się miejsce dla owoców, pomyśl o placku brzoskwiniowym z orzechami. Przygotujesz go z mąki, masła, mleka i jogurtu greckiego. To bardzo prosty przepis, w którym orzechy będą „kropką nad i” – składnikiem chrupiącej i smacznej posypki. Ciasto ucierane powinno spędzić ok. 60 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Masz apetyt na ciasto z orzechami i miodem? Po keks warto sięgnąć nie tylko od święta! Jego wersja z żurawinami idealnie sprawdzi się w roli mocno bakaliowego, aromatycznego wypieku. Wystarczy, że miękkie masło, cukier, jajka i mąkę utrzesz na gładką masę i połączysz z dodatkami, wśród których obowiązkowo powinny się znaleźć właśnie orzechy włoskie. Keks spędza ok. 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, a upieczone i ostudzone ciasto z orzechami możesz posypać z wierzchu żurawinami. Ciasto orzechowe z miodem możesz przygotować także na drożdżowym spodzie, a migdały wykorzystać jako chrupki dodatek.  

Połączenie orzechów i miodu sprawdza się także w miodowniku. To warstwowe ciasto orzechowe jest popularnym żydowskim deserem weselnym, który zachwyca słodkością i ciekawą strukturą. Coraz częściej możemy trafić na przepisy, w których znajdziemy kaszę mannę – jest ona doskonałym składnikiem wszelkich kremów. Wystarczy zagotować ją na mleku i miodzie, wystudzić i zblendować, by uzyskać podstawę miękkiej, kremowej masy. Ciasto orzechowe z kremem z kaszy manny to nie tylko oryginalny wypiek.

Orzechy i czekolada? To także sprawdzone połączenie! Fanom orzechowo-czekoladowych słodkości na pewno przypadnie do gustu przepis na brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym, a ważne okazje będą mogli uświetnić tortem, na przykład takim, w którym orzechy trafiają zarówno do kremu, jak i do biszkoptu.

Są tacy, dla których nie ma nic lepszego od cienkiego ciasta o maślanym smaku – ciasto francuskie z orzechami to duet nieco mniej spotykany, ale również godny uwagi, szczególnie jeśli upieczemy coś tak efektownego, jak palmiery piernikowe z orzechami macadamia.

Ciasto z orzechami bez pieczenia

Wśród przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziemy wiele takich, w których pojawiają się orzechy. Świetnie komponują się one bowiem z kremami lub masą kajmakową, bez trudu możemy układać je w chrupiące warstwy i różnicować dzięki nim strukturę ciasta.

Ciasto z orzechami włoskimi i karmelem może być jedną z wersji deseru, do przygotowania którego nie będziesz potrzebować piekarnika. Zdecyduj, z czego jeszcze będą składały się warstwy ciasta – poza orzechami i karmelem możesz użyć budyniu, kajmaku, herbatników, biszkoptów lub krakersów. Ciasto z orzechami i karmelem na pewno wyjdzie słodkie, kontroluj więc ilość cukru dodawanego na poszczególnych etapach przygotowywania.

Ciasto orzechowe bez pieczenia przed podaniem zwykle przechowujemy w lodówce, by odpowiednio stężało, zachowało świeżość i kształt.

Ciasto orzechowe – jakie orzechy?

Dostępność różnych odmian orzechów stwarza w kuchni bardzo wiele możliwości ich wykorzystania! Orzech orzechowi nierówny – nie tylko jeśli chodzi o kształt! Słodki i delikatny smak najlepiej nam znanych orzechów włoskich i laskowych w niczym nie przypomina bardzo wyrazistych pistacji, lekko gorzkich migdałów czy kwaśno-słodkich nerkowców. Coraz częściej wykorzystujemy też w kuchni orzechy brazylijskie, pekan czy macadamia. Twój wybór powinien paść na te orzechy, które najlepiej uzupełnią smak i strukturę ciasta, które chcesz przygotować!

Warto pomyśleć o stworzeniu kremu z orzechów nerkowca – dzięki stosunkowo miękkiej konsystencji znakomicie nadają się one do mielenia i miksowania na jednolitą masę po wcześniejszym namoczeniu. Ciasto z orzechów nerkowca to również coraz częściej wybierany rodzaj tarty – niech pretekstem do upieczenia jej będzie sezon na śliwki i… twoja słabość do korzennych przypraw!

Prażone i mielone orzechy laskowe świetnie podkreślą smak babki lub nadadzą charakter kruchemu spodowi makowca, który zawsze możesz przygotować w nieco innej niż klasyczna formie. Ciasto z orzechami laskowymi upieczonymi wcześniej w skorupkach zachwyci cię smakiem i wyglądem, jeśli zdecydujesz się na różne rodzaje orzechów i bakalie. Piernik z marchwi z czekoladową polewą najeżoną orzechami doskonale sprawdzi się w roli ciasta, które cieszy oczy, zanim trafi na talerz.

Miodowniki i keksy lubią towarzystwo orzechów włoskich, które doskonale komponują się ze słodkim smakiem ciast. Znajdziesz także wiele przepisów na torty z dodatkiem tych orzechów – wykorzystaj czekoladę, jogurt, chałwę lub owoce, by stworzyć własne słodkie, orzechowe kompozycje przeznaczone na wyjątkowe okazje.

Jesteś fanem masła orzechowego? Sięgnij po to, co w nim najlepsze, by stworzyć pyszny wypiek! Ciasto z orzechami ziemnymi i kaszą gryczaną jest po brzegi czekoladowe i chrupiące – dzięki orzechom dodanym do masy i polewy.

Chcesz wyjść poza orzechową klasykę? Spróbuj przygotować orzechową tartę ze śliwkami lub tartę z kremem orzechowym i nutą kardamonu.

Przygotowujesz ciasto orzechowe? Przepis powinien być twoim przewodnikiem! Wybierz taki, który zawiera twoje ulubione dodatki, albo zdecyduj się na wypiek oparty na zupełnie nowej recepturze. Być może ciasto z orzechami innymi niż włoskie czy laskowe stanie się twoim ulubionym.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Dla dzieci

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram