Karkówka z grilla

Jeden z najbardziej rozchwytywanych mięsnych klasyków z grilla, zaraz po kiełbasie. Polacy uwielbiają smak pieczonej karkówki z grilla i nie ma się czemu dziwić. Karkówka, dzięki odpowiedniej marynacie i umiejętnemu smażeniu, potrafi zachwycić swym smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy grillowanych potraw. Sprawdźcie, jak można posiąść tę sztukę kulinarną.

Nasze przepisy na karkówkę z grilla

Karkówka czy też, jak kto woli, karczek z grilla, może stać się rarytasem, jeśli tylko zadbacie o aromatyczny zestaw przypraw. Drugim warunkiem sukcesu jest powolne pieczenie karkówki na grillu, dlatego pamiętajcie, że oprócz dobrego przepisu liczą się też Wasze indywidualne zdolności kulinarne. Zacznijmy jednak od pierwszego kroku do uzyskania pysznej karkówki z grilla. Każdy przepis, po który sięgniecie, zawierać będzie listę składników potrzebnych do przygotowania marynaty. W Kuchni Lidla spotkacie się m.in. z karkówką z grilla i marynatą z musztardą, octem balsamicznym, czosnkiem, a nawet powidłami czy orzechami. Częstym produktem używanym do przygotowania karkówki z grilla w marynacie jest również alkohol. Spójrzcie na propozycje przyrządzenia karczku na grillu autorstwa Kuchni Lidla.

Karczek na grilla – przepisy:

Karkówka jak z grilla

Marzy się Wam karkówka jak z grilla, ale niestety pogoda kaprysi i nie pozwala rozpalić ognia? Nic straconego! Wystarczy wybrać rozwiązanie, które możecie zastosować w domu. Karkówka z grilla elektrycznego lub gazowego będzie równie pyszna jak z węglowego, choć oczywiście nieco odmienna w smaku. Mało tego, nie poświęcicie nic więcej na jej przygotowanie, bo w końcu ile czasu można smażyć plastry karczku na ruszcie. Zasada jest identyczna, bez względu na rodzaj grilla – im cieńsze kawałki mięsa, tym krótszy czas pieczenia. A jeśli nie macie żadnego z wymienionych sprzętów, to zawsze możecie posłużyć się tym, co zwykle znajduje się w każdej kuchni. Karkówkę prawie jak z grilla uzyskacie, przyrządzając ją w piekarniku lub smażąc na patelni grillowej. Szczególnie bliska letnich smaków będzie karkówka upieczona w piekarniku z funkcją grilla. Przepisy na karkówkę z grilla, którą w analogiczny sposób można przygotować m.in. za pomocą piekarnika, znajdziecie oczywiście w Kuchni Lidla.

Jak przyrządzić idealną karkówkę z grilla?

Przyrządzenie idealnej karkówki z grilla spędza sen z powiek niejednemu kucharzowi, który chciałby zaimponować swoim domownikom i gościom. Jeśli więc poszukujecie wskazówek, jak zrobić soczystą karkówkę z grilla, która nie utraci swej jędrności podczas pieczenia, to pora skorzystać z przepisów Kuchni Lidla. Dzięki nim dowiecie się m.in., co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka nawet po upieczeniu. W przypadku karkówki z grilla bardzo ważna jest oczywiście marynata, którą trzeba odpowiednio skomponować, a następnie natrzeć nią mięso. Jak długo karczek powinien pozostać w marynacie? Im dłużej, tym lepiej. Kuchnia Lidla w przepisie na grillowaną karkówkę w piwie zaleca minimum 12 godzin marynowania. To, na ile czasu pozostawicie karkówkę do nasiąknięcia aromatem przypraw, zależy jednak całkowicie od Was. Kolejnym krokiem jest sposób pieczenia karkówki. Z grilla powinna zostać zdjęta, gdy mięso uzyska kolor ciemnobrązowy i będzie ładnie zarumienione. Na tym etapie ważne jest kontrolowanie stopnia intensywności ognia. Temperatura rusztu, w jakiej zaleca się pieczenie karkówki, oscyluje w granicach ok. 200 stopni Celsjusza.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Na imprezę

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram