Owoce morza z grilla

Owoce morza z grilla to propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w tradycyjnym menu piknikowym, gdzie królują kiełbasy czy też grillowana karkówka. Jak grillować owoce morza i zachwycić przy tym rodzinę oraz gości? Spójrzcie na wskazówki Kuchni Lidla.

Jakie owoce morza można grillować?

Sięgając po owoce morza, trzeba wiedzieć, które z nich będą najlepiej smakować z grilla. Okazuje się, że niezwykle popularnym i już sprawdzonym przysmakiem wśród grillowanych frutti di marekrewetki z grilla. Te doskonale komponują się z warzywami i owocami, dlatego koniecznie serwujcie je z sałatkami, które dopełnią smaku całości dania. Warto też skusić się na kalmary i małże z grilla. Z kolei większe apetyty powinien zaspokoić homar albo ośmiorniczki z grilla.

Najlepsze przepisy na krewetki z grilla

Zdecydowanym faworytem wśród owoców morza, które przyrządza się na ruszcie, są jednak krewetki. Serwowane z grilla można dodatkowo wzbogacić sałatką z warzyw czy owoców, jak sugeruje to zrobić Kuchnia Lidla w przepisach na krewetki na cukinii czy też szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado. Istotnym elementem krewetek podawanych z grilla jest również marynata. Wspomniane krewetki z grilla w marynacie czosnkowej to tylko jeden z przykładów kompozycji przypraw, które można zastosować. Krewetki, a dokładniej szaszłyki z krewetek, będą smakować wybornie także w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem papryczki chili albo w bardzo pikantnej jamajskiej marynacie jerk. I choć oczywiście najlepiej byłoby dysponować świeżymi owocami morza, to w polskiej kuchni zwykle bazuje się na mrożonych krewetkach, które przed włożeniem na grill należy opłukać, osączyć i rozmrozić. Bez względu na postać wyjściową krewetek, z przepisami Kuchni Lidla te owoce morza z grilla staną się numerem jeden waszego sezonowego menu. Przekonajcie się sami!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!