Grzanki
Jak zrobić grzanki czosnkowe?
Duet, któremu warto poświęcić w kuchni parę chwil, to bez wątpienia grzanki i czosnek. Tradycyjne grzanki czosnkowe przygotujecie z kromek zwykłego pszennego chleba, ale równie dobrze możecie sięgnąć po innego rodzaju pieczywo. Z przepisu Kuchni Lidla na krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą dowiecie się na przykład, jak zrobić grzanki z chleba tostowego w piekarniku. Aby nabrały czosnkowego aromatu, wystarczy przed pokrojeniem chleba w kostkę natrzeć go rozgniecionym ząbkiem czosnku. Potrzebujecie więcej szczegółów? Nic prostszego. Skorzystajcie również z innych przepisów Kuchni Lidla na grzanki czosnkowe, m.in. z tego na zupę czosnkową.
Grzanki do zupy – podpowiadamy, jak przyrządzić!
Grzanki idealnie odnajdują się jako uzupełnienie i dodatek do zupy kremu. Korzystajcie więc z tej możliwości jak najczęściej i przygotowujcie grzanki z chleba, bagietki czy ciabatty. Wszystkim, którzy wcześniej nie mieli okazji samodzielnie przyrządzać grzanek, podpowiadamy, że najprościej usmażyć je na patelni. Wystarczy kilka minut, aby wasze grzanki z patelni zyskały piękny złocisty kolor i chrupiące wnętrze. Spójrzcie, jak radzi zrobić grzanki do zupy Kuchnia Lidla:
- zupa serowa z grzankami
- zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- krem z borowików z chrupiącymi grzankami
A dokładne wskazówki, jak krok po kroku zrobić grzanki na patelni, znajdziecie w przepisie na krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami. Wypróbujcie koniecznie!
Sprawdzone przepisy na grzanki z piekarnika
Kto powiedział, że grzanki trzeba jeść tylko i wyłącznie w zupie? Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby większe porcje grzanek upiec w piekarniku i zjadać je jak ciepłą kanapkę. Jeśli interesuje was taka opcja serwowania grzanek, to nie możecie pominąć przepisów Kuchni Lidla na grzanki podawane wprost z piekarnika. Oto i one, czyli pomysły na:
- grzanki z bagietki:
- grzanki z pieczarkami: tosty z piwnymi pieczarkami
- grzanki z jajkiem: zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- grzanki z awokado: awokado zapiekane z jajkiem
- grzanki z pomidorami: bruschetty z mozzarellą
- grzanki z mozzarellą: grillowane grzanki z serem
- grzanki z łososiem: łosoś i jajka pieczone w chlebie
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Zamiast zwykłych tostów spróbuj naszych pieczonych koszyczków wypełnionych pysznym nadzieniem.

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem hiszpańskiej kuchni.
