Grzyby
Grzyby – jak je przygotować?
O grzybach warto wiedzieć wszystko, również to, w jaki sposób najlepiej je przygotować. Jeśli chcecie więc poznać szczegóły, to koniecznie odwiedźcie Kuchnię Lidla, dzięki której dowiecie się nie tylko, czym przyprawić grzyby, ale – przede wszystkim – jak długo należy je gotować. Zależy to od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, mrożone czy marynowane – każde z nich przyrządza się w inny sposób.
Jeśli lubicie grzyby, to zapewne nieraz spotkaliście się również z poradami, jak prawidłowo je suszyć. Ale czy ktoś udzielał Wam wskazówek, ile czasu najlepiej gotować suszone grzyby? Tych oraz innych istotnych szczegółów dowiecie się właśnie z Kuchni Lidla. Przepisy, w których występują grzyby, zawierają bowiem m.in. informacje o tym, ile minut je gotować, oraz – w przypadku suszonych grzybów – ile czasu najlepiej moczyć grzyby w wodzie.
Przekonajcie się, jak łatwe są w przygotowaniu grzyby, jeśli tylko dysponuje się odpowiednią wiedzą – wystarczy zajrzeć do Kuchni Lidla.
Jak przyrządzić grzyby?
Grzyby to składniki, które można znaleźć w wielu przepisach Kuchni Lidla. Występują w nich pod różnymi postaciami, dlatego nie zawsze będziecie potrzebować akurat świeżych grzybów. Poza sezonem zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić dania z grzybów suszonych czy marynowanych w occie. Nie wszystkie grzyby muszą być więc gotowane przed podaniem, w niektórych przypadkach wystarczą na przykład tylko duszone.
Jeśli jesteście smakoszami kuchni azjatyckiej, to nie możecie pominąć grzybów shiitake, które w tradycji kulinarnej Dalekiego Wschodu są cenione za swe wyjątkowe walory odżywcze. Poznajcie przepisy na dania z ich wykorzystaniem:
- zupa miso z warzywami i tofu
- indyk z cukinią i grzybami z woka
- makaron w sosie sojowym
- wegetariański ramen
- azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Jakie grzyby do bigosu?
Grzyby są niezbędnym składnikiem prawdziwego bigosu. Jakie więc grzyby najlepiej nadają się do bigosu? Wszystkim, którzy planują w najbliższym czasie przygotować to danie, przypominamy, że grzyby do bigosu powinny być suszone, ponieważ te uwalniają podczas gotowania aromat. I nieważne, jaki rodzaj bigosu przygotowujecie. Czy jest to bigos świąteczny na gęsiej piersi, bigos rybny czy może wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem, zawsze dodajcie garść grzybów suszonych. Sukces gwarantowany!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.
