Kluski
Kluski – rodzaje
Kluski to bardzo ogólna nazwa dania, które najczęściej powstaje z mąki i jajek oraz wymiennie z ziemniaków czy twarogu. Najbardziej znane są kluski śląskie, leniwe, szare, inaczej ziemniaczane, oraz lane i tzw. łyżką kładzione. Czasami ich nazwa jest uzależniona od regionu Polski. Na przykład kluski na parze nazywane są pyzami, buchtami, pampuchami, parowańcami itp. Kluski to danie typowo mączne, jednak zdarza się, że niektóre z nich wzbogaca się o nadzienie mięsne, warzywne czy grzybowe. Przykładem są kluski śląskie z mięsem mielonym i cebulką, na które znajdziecie niejeden przepis. Podobnie jak na kluski kładzione, których odmianą są kluski francuskie. Oprócz klusek z mięsem często spotkacie się również z kluskami z serem, które mogą mieć różny wygląd i nazwę. Nieco rzadziej farszem stają się warzywa, choć np. kluski ze szpinakiem nie należą już do rzadkości.
Kluski – przepisy
Jeśli nabraliście apetytu na kluski, powinniście sięgnąć po przepisy Kuchni Lidla. Dzięki nim dowiecie się m.in., jak zrobić kluski śląskie z charakterystyczną dziurką i z czym najlepiej je podawać. Zresztą, spójrzcie sami!
A jeśli przez przypadek zrobicie zbyt dużą porcję klusek śląskich, to pamiętajcie, że można je mrozić. Podobnie postępuje się z innymi rodzajami tego mącznego dania.
Kuchnia Lidla podpowie wam także, jak zrobić kluski ziemniaczane, do których należą m.in. kopytka czy tzw. szaraki:
Kluski bywają też częstym dodatkiem do zup, dlatego jeśli chcecie przygotować je samodzielnie, a nie kupować gotowe w sklepie, to dobrze wiedzieć, jak zrobić kluski lane. Każdy, kto wie, jak zrobić kluski kładzione, nie będzie miał problemu również z lanymi, których ciasto jest po prostu rzadsze w konsystencji. Gorzej gdy przymierzacie się do klusek drożdżowych, bo ich zrobienie to trudna sztuka. O to, jak zrobić kluski na parze, warto zapytać więc doświadczone kucharki, którymi z pewnością są wasze mamy i babcie.
A jeśli najdzie was ochota na kluski na słodko, to nie wahajcie się zajrzeć do przepisu Kuchni Lidla na pierogi leniwe z orzechową okrasą, w którym znajdziecie wskazówki, jak zrobić pyszne kluski leniwe z serem!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!


Pierogi leniwe z orzechową okrasą
Słodkie leniwe pierogi, oblane orzechową okrasą na bazie orzechów laskowych! To przepis Pawła na idealny podwieczorek!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!
