Konfitury
Przepisy na pyszne konfitury owocowe – sprawdź nasze propozycje!
Owoce to podstawa konfitur. Bez ich słodyczy, kolorów i właściwości nie wyobrażamy sobie prawdziwych konfitur. Kuchnia Lidla podpowiada, z jakich owoców można przyrządzić pyszne konfitury. Tylko spójrzcie!
Konfitury – przepisy:
- konfitura z truskawek: zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- konfitura z wiśni: konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- konfitura z pomarańczy: aromatyczna konfitura pomarańczowa
- konfitura z moreli: konfitura morelowo-miodowa
- konfitura z czerwonej porzeczki: konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- konfitura z borówek:
- konfitura czereśniowa z nasionami chia
- konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- konfitura cytrynowa
- konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- kokosowa konfitura z mango
Niekonwencjonalne konfitury – ciekawe pomysły na przetwory!
Niektórych zaskoczy jednak fakt, że bazą do powstania konfitur mogą być nie tylko owoce, ale również warzywa, a nawet kwiaty czy zioła. I choć z reguły trudno opisać smak konfitury z pigwy, płatków dzikiej róży albo jarzębiny, to rzeczywiście takie przysmaki również istnieją. Dzięki przepisom Kuchni Lidla przygotujecie kilka nietypowych konfitur. Sprawdźcie pomysły na:
- konfiturę z dyni: konfitura dyniowo-gruszkowa
- konfiturę z rabarbaru: konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- konfiturę z pomidorów i cebuli: konfitura z pomidorów z curry
Czym różni się konfitura od dżemu?
Wbrew pozorom konfitura a dżem to nie to samo. Czym zatem różni się konfitura od dżemu? Warto wiedzieć, że konfitura zawiera więcej owoców czy też składników, które stanowią jej bazę. Ponadto do jej przyrządzenia nie używa się żadnych zagęszczaczy typu żelatyna, jak zdarza się to w przypadku dżemu. Tę funkcję spełnia tutaj jedynie syrop powstały z zagotowania wody z cukrem. I wreszcie konfitura wymaga wielu etapów przygotowań, od gotowania po smażenie, podczas gdy dżem uzyskuje się, gotując rozdrobnione owoce z dodatkiem cukru.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.
