Burrito

Ten specjał z pogranicza kuchni meksykańskiej i amerykańskiej można jadać o każdej porze dnia. Burrito jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wystarczą placki pszennej tortilli i dodatki, z których sporządza się nadzienie. O tym, jak najlepiej smakuje, dowiecie się dzięki przepisom Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!

Burrito z mięsem – nasze przepisy

Burrito w języku hiszpańskim oznacza osiołka. Nazwa dania ma związek z historią twórcy dania, który to wpadł na pomysł, by jedzenie zawijać w placki, by dłużej trzymało ciepło. Swoje przekąski sprzedawał, używając do podróżowania osła. Tradycyjne burrito meksykańskie to ciepły placek pszenny z farszem, sporządzonym zwykle z mięsa mielonego (najczęściej jest to wołowina) oraz czerwonej fasoli.

Przekąska ta szybko przyjęła się w Stanach Zjednoczonych, głównie w miejscowościach graniczących z Meksykiem. Tam spotyka się burrito sporządzone z większej ilości składników. Oprócz farszu mięsnego zawiera duże ilości surowych warzyw, świeże zioła, a także sosy. Nierzadko w środku znajduje się również żółty ser, który po podgrzaniu całości robi się ciągnący. Amerykanie często wykorzystują mięso kurczaka, skąd duża popularność burrito z kurczakiem i ryżem lub burrito z kurczakiem i awokado.

Kuchnia Lidla ma dla Was sprawdzone przepisy na to danie. Wykorzystaj jeden z nich, a najlepiej – wypróbuj każdy i wybierz swój ulubiony:

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Łatwe przepisy

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram