Kompot

Kompoty niezmiennie kojarzą się z domową kuchnią mam i babć, które z uważnością przygotowują każdy posiłek, również ten w postaci napoju. I choć w wielu domach moda na robienie kompotów bezpowrotnie minęła, to wszyscy, którzy cenią tradycję, z pewnością chętnie sięgną po przepisy Kuchni Lidla na kompoty ze świeżych i suszonych owoców. Tylko spójrzcie!

Tradycyjne polskie kompoty – sprawdź nasze przepisy!

Sezon na świeże owoce należy dobrze wykorzystać, bo mimo iż obfituje w mnogość darów natury, to trwa naprawdę krótko. Jeśli więc dysponujecie nadmiarem owoców, to spróbujcie przygotować kompot. Można go przyrządzić zarówno z tych, które rosną w sadzie, jak i w ogrodzie. Latem orzeźwienie zapewni wam kompot z agrestu, wiśni czy czereśni albo z porzeczek, zwłaszcza ten z czarnej porzeczki. Wczesną jesienią dobrze smakuje kompot z jabłek, np. z dodatkiem malin, na który przepis znajdziecie w Kuchni Lidla. Dowiecie się z niego  także, jak można przygotować pachnący cynamonem i goździkami kompot ze śliwek. Wśród jesiennych propozycji napojów owocowych nie powinno zabraknąć ponadto kompotu z winogron czy gruszek. A jeśli macie ochotę na zupełnie inną, bo warzywną wersję kompotów, to letnią porą ugotujcie koniecznie kompot z rabarbaru, natomiast gdy nadejdą chłodniejsze dni, skuście się na kompot z dyni. Taka różnorodność smaków kompotów z pewnością sprawi, że znajdziecie swój ulubiony, do którego będziecie powracać regularnie, o tej samej porze roku.

Jak zrobić kompot z truskawek?

Jednym z bardziej lubianych kompotów, po które sięga się zwykle podczas sezonu letniego, jest kompot z truskawek. Oczywiście, jeśli macie nadmiar owoców, możecie też od razu ugotować większą jego ilość na zimę. Kompot z truskawek będzie idealną opcją napoju do słoików, które można otworzyć w każdej chwili, a sam kompot podać jako dodatek np. do obiadu. Warto zatem wiedzieć, jak zrobić kompot z truskawek, aby cieszyć się jego smakiem zarówno latem, jak i zimą. Pierwszym krokiem jest zawsze umycie owoców i usunięcie szypułek. Kolejnym, w zależności od tego, czy zamierzacie podać kompot zaraz, czy może przechować do zimy, będzie zagotowanie wody z cukrem i włożenie do niej bezpośrednio truskawek lub zalanie nią owoców we wcześniej wyparzonych słoikach. Jeśli przygotowujecie kompot z myślą o bieżącej konsumpcji, wystarczy zagotować truskawki i pozostawić je do wystygnięcia w wodzie. Z kolei w przypadku kompotu do późniejszego spożycia, po zamknięciu wieka, słoiki wypełnione owocami i wodą poddaje się ok. 15-minutowej pasteryzacji. Zainteresowani tematem znajdą w Kuchni Lidla ciekawą propozycję przepisu na rozgrzewający kompot rabarbarowo-truskawkowy.

Przepisy na kompoty z suszonych owoców

W Kuchni Lidla nie zapomniano również o przepisie na kompot z suszonych owoców, tj. ze śliwek, jabłek, moreli oraz gruszek. Taki napój, choć zupełnie odmienny w smaku od tego, który powstaje na bazie świeżych owoców, podaje się tradycyjnie podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Najczęściej mówi się wtedy o kompocie z suszu, występującym w różnych wersjach, często uzależnionych od regionu Polski. Bez względu na wasze pochodzenie skorzystajcie koniecznie choćby z jednej propozycji Kuchni Lidla na kompot wigilijny.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Boże Narodzenie

Kompot

wróć do Napoje

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram