Pączki

Pączki są znane na Śląsku jako kreple, natomiast w Ameryce przybierają kształt oponki i występują pod nazwą donuty. Nie wyobrażamy sobie bez nich tłustego czwartku, choć przecież smakołykiem tym zajadać można się również na co dzień. W czym tkwi tajemnica ich przepisu? Przekonajcie się z Kuchnią Lidla, która, obok receptury na tradycyjne pączki, podsuwa również kilka nietypowych pomysłów na ten przysmak.

Sprawdzony przepis na pączki

Prawie każdy z nas zna podstawowe składniki znajdujące się w przepisie na pączki. I choć sprawa wydawać by się mogła tak oczywista, to w rzeczywistości wcale tak nie jest. Najczęściej okazuje się bowiem, że owszem, o pączkach słyszeliśmy i o przepisie również, ale nie do końca wiemy, jak je właściwie zrobić. Pączki, to wbrew pozorom, nie tylko kulki z ciasta drożdżowego smażone w tłuszczu, ale również pieczone w papilotkach wyroby cukiernicze, podobnie jak muffinki. Pączki z piekarnika są też z pewnością o wiele zdrowszą wersją tego specjału. Oczywiście, jeśli zamierzacie przygotować pączki typowo świąteczne, to sposób ich wykonania raczej nie będzie odgrywał większej roli. Bardziej zależeć wam będzie na sprawdzonej recepturze, a taką bez wątpienia znajdziecie w Kuchni Lidla. Tradycyjne pączki według przepisu Pawła Małeckiego już na was czekają! Wystarczy poznać szczegóły. A wszystkim, którzy pragną nowości, Kuchnia Lidla radzi spróbować hiszpańskich pączków z sosem czekoladowym, czyli podłużnych kawałków ciasta oblanych sosem z czekolady – zrobicie je w pół godziny. Jeśli natomiast poszukujecie jeszcze szybszego sposobu na pączki, to zostają wam minipączki z serem, gotowe w dosłownie 5 minut! Takie pączki, inaczej zwane serowymi, powstają z serka homogenizowanego.

Warto znać trik, który sprawi, że pączki będą bardziej wilgotne i zachowają świeżość. Wystarczy do ciasta dodać niewielką ilość ugotowanych dzień wcześniej i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Pączki z dodatkiem ziemniaków są smaczne, a jednocześnie miękkie. Koniecznie wypróbujcie!

Pączki bezglutenowe, pączki fit? Sprawdź nasze przepisy!

Istnieje wiele możliwości, aby pączki, które zamierzacie zrobić, były, najprościej mówiąc, fit. Dziś każdy smakołyk można „odchudzić”, dlatego jeśli szukacie przepisu na pączki domowe mniej kaloryczne, to dobrze trafiliście. W Kuchni Lidla Kinga Paruzel proponuje pączki gotowane na parze, z cukrem trzcinowym i mąką orkiszową. Szczegóły znajdziecie w przepisie na 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne. Przy okazji dowiecie się również, czym można nietypowo nadziewać pączki.

Zainteresowani dietetyczną wersją pączków powinni wziąć pod uwagę także pączki bezglutenowe oraz pączki wegańskie, czyli takie, które nie zawierają mleka, jajek i masła. Co prawda nie są to pączki, które przygotujecie w 5 minut, ale na pewno opłaca się spędzić chwilę dłużej w kuchni. Efekt murowany!

Jak smażyć pączki – sprawdzone sposoby na idealne pączki

Każdy w końcu kiedyś stanie przed dylematem, jak samodzielnie zrobić idealne pączki w domu. Z pomocą przyjdzie wam wtedy Kuchnia Lidla, w której znajdziecie cenne porady i wskazówki, nie tylko jak smażyć pączki drożdżowe, żeby nie były surowe w środku, albo czym najlepiej je nadziewać, ale też w jaki sposób uformować pączki z dziurką. Paweł Małecki dzieli się z wami tą wiedzą w przepisie na oponki z sosem malinowym. Sprawdźcie już teraz!

A gdy wasze pączki poleżą zbyt długo i staną się czerstwe, jest na to rada. Jak odświeżyć pączki, aby znów były chrupiące? Umieśćcie je na 10-15 sekund w kuchence mikrofalowej i gotowe!

przeczytaj więcej

rozwiń opis

pomarańcza

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram