Bez mięsa
Pierogi bez mięsa – najpopularniejsze przepisy
Wśród najpopularniejszych wersji farszu do pierogów bez mięsa znajduje się farsz, jakim nadziewa się pierogi ruskie, czyli pierogi z ziemniakami. Ich wnętrze wypełnione jest mieszanką ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz twarogu. Tradycyjny przepis na takie pierogi zawiera mąkę pszenną, jednak Kuchnia Lidla zachęca do wypróbowania orkiszowych pierogów ruskich. Koniecznie przekonajcie się, jak smakują!
A jeśli poszukujecie nieco bardziej urozmaiconych farszów do pierogów, to idealną propozycją będą pierogi z kapustą i grzybami, które w polskiej tradycji są jedną z potraw wigilijnych. Kuchnia Lidla podaje kilka wersji standardowego przepisu:
- wigilijne pierogi
- pieczone pierogi z kapustą i grzybami
- pierogi z grzybami i kapustą
- pierogi z kapustą i grzybami
Oczywiście grzyby leśne możecie zastąpić w tym przepisie również hodowlanymi, przygotowując np. pierogi z pieczarkami albo pierogi z kapustą i pieczarkami. Równie dobrze smakują pierogi nadziane farszem z soczewicy albo z kaszy. Kuchnia Lidla poleca w szczególności przepis na pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą.
Smakoszom dań wytrawnych trzeba też koniecznie przypomnieć o zielonych warzywach, które razem z ciastem pierogowym stanowią doskonałe połączenie. Szpinak razem z serem potrafi oczarować niejedno podniebienie. W Kuchni Lidla znajdziecie przydatne wskazówki, jak zrobić pierogi ze szpinakiem:
- pierogi ze szpinakiem i serem: ravioli z ricottą i parmezanem
- pierogi ze szpinakiem i fetą: pierogi z krewetkami i szpinakiem
Z kolei zwolennicy pierogów na słodko obowiązkowo powinni skosztować pierogów z jabłkami, z serem albo szybszej wersji tego dania, czyli pierogów leniwych z serem. Dla znudzonych tradycyjnymi pierogami z serem Kuchnia Lidla przygotowała kilka propozycji na słodko:
- [SELECT]
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Ravioli z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą
Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Orkiszowe pierogi ruskie
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
