Powidła

Tradycyjne powidła powstają ze śliwek węgierek. I choć do takiej receptury przyzwyczaiły nas już babcie oraz mamy, to warto wiedzieć na jej temat nieco więcej, aby z łatwością móc samodzielnie przygotować pyszne powidła śliwkowe. Ze wskazówkami Kuchni Lidla na pewno wam się to uda. Tylko spójrzcie, jakie to proste!

Jak zrobić powidła śliwkowe?

Smak śliwek zamknięty w słoikach kojarzy się przede wszystkim z powidłami śliwkowymi. To właśnie dzięki takim rarytasom jak długo wysmażane śliwki powidła należą do jednych z tych przetworów, na które najczęściej poszukuje się przepisu. Przyczyn popularności powideł ze śliwek jest jednak znacznie więcej. Jedną z nich jest choćby fakt, że powidła śliwkowe zawierają więcej owoców niż dżemy czy konfitury. Jeśli chcecie się o tym przekonać osobiście, to sprawdźcie z Kuchnią Lidla, jak je zrobić krok po kroku. Oto kilka przepisów, w których znajdziecie cały schemat przyrządzania powideł śliwkowych:

Jak widać, bazą powideł są pozbawione pestek i wolno smażone na małym ogniu dojrzałe śliwki. Najlepiej użyć w tym celu patelni o grubym i nieprzywierającym dnie. Dodatki to już rzecz drugoplanowa i kwestia gustu kulinarnego. Jeśli macie ochotę, możecie zatem przyrządzić powidła śliwkowe z czekoladą, z kakao, z pomarańczą itp. Zwykle powstała w ten sposób mikstura cechuje się naturalną w smaku słodyczą, dlatego ideałem są powidła śliwkowe bez dodatku cukru. W niektórych przypadkach konieczne jest jednak ich dosłodzenie aż do uzyskania pożądanego efektu. Ostatecznie wszystko zależy jednak od waszych oczekiwań.

Na koniec gotowe powidła śliwkowe należy wystudzić i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Jeśli macie zamiar zrobić zapasy na zimę, to poddajcie je procesowi pasteryzacji na sucho lub na mokro.

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!