Carpaccio

Choć oryginalne włoskie carpaccio to cienko pokrojone plastry mięsa, a dokładniej wołowiny, przysmak ten obecnie jada się także w wielu innych wersjach, m.in. rybnych i warzywnych. Warto więc poznać przepisy zarówno na klasyczne carpaccio, jak i na jego różne warianty. Zajrzyjcie do Kuchni Lidla!

Czym jest carpaccio?

Niewiele osób potrafi podać definicję przekąski, jaką jest carpaccio. Co to właściwie jest, a przede wszystkim, jak jeść ten włoski specjał? Do przygotowania klasycznego carpaccio potrzebujemy polędwicy wołowej. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Zmrożone mięso kroimy w cienkie plastry – albo bardzo ostrym nożem, albo za pomocą maszynki. Plastry wołowiny układamy na talerzu. Carpaccio wołowe podaje się zazwyczaj w towarzystwie rukoli, kaparów, parmezanu. Całość skrapiana jest sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Obecnie carpaccio przyrządza się nie tylko z wołowiny, ale również z różnego rodzaju ryb, warzyw i owoców.

Podpowiadamy, z czego przyrządzić carpaccio!

Jeśli znacie wyłącznie tradycyjne carpaccio wołowe, to czas najwyższy spróbować czegoś nowego. Co powiecie na przykład na carpaccio z buraka? Kuchnia Lidla podpowie wam, z jakich innych składników niż wołowina warto przyrządzić pyszne carpaccio. Oto przykłady:

Jak zrobić carpaccio z buraka?

Carpaccio z buraka to, obok wołowego, jedna z najbardziej popularnych postaci tej włoskiej przekąski. Można je przygotować z buraka gotowanego albo, jak proponuje Kuchnia Lidla w przepisie na carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim, również z buraków pieczonych. Bez względu na sposób, który wybierzecie, pamiętajcie, że ważnym elementem carpaccio z buraka jest też sos. Właśnie dlatego Kuchnia Lidla przykłada tak dużą wagę do jego smaku, podając propozycję podania carpaccio z buraka na bazie salsy z rukoli. Jeśli więc chcecie, aby wasze carpaccio z buraczków stało się przysmakiem podczas imprezy czy też ulubioną przekąską rodzinną, to koniecznie sprawdźcie, jak zrobić carpaccio z buraka z sosem z rukoli, sera bursztyn, orzeszków sosnowych oraz oleju rzepakowego. Kuchnia Lidla jest pod tym względem niezastąpiona!

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Kuchnia włoska

Carpaccio

wróć do Przekąski

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram