Dżemy - przepisy i pomysły:

gruszka

Dżemy

wróć do Przetwory

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Z bułką, bagietką, a nawet z naleśnikiem lub plackiem. Dżemy w tych zestawieniach smakują wybornie. Jak widać, odnajdą się w jadłospisie o każdej porze dnia, spełniając funkcję dodatku do pieczywa, obiadu lub deseru. Uwielbiane przez wszystkich dżemy najczęściej pachną i smakują owocami, dlatego w Kuchni Lidla właśnie takich przepisów znajdziecie najwięcej. Tylko spójrzcie!

Tradycyjne dżemy – wybieramy najpopularniejsze przepisy!

Owoce to podstawa każdego dżemu! To dzięki nim są aromatyczne i przepełnione słodyczą. Trudno się bez nich obyć podczas śniadania albo obiadu na słodko. Aby więc tradycji stało się zadość, Kuchnia Lidla przygotowała mnóstwo przepisów na dżemy owocowe, po które warto sięgać w sezonie letnio-jesiennym, np. dżem z malin i rabarbaru. Koniecznie sprawdźcie pozostałe przepisy na:

Czy dżemy trzeba pasteryzować?

Dżemy to wdzięczna kategoria przetworów, które nie wymagają dużych nakładów pracy. Oprócz nieskomplikowanych zwykle przepisów, które nie budzą większych wątpliwości, pojawia się czasami jedynie prosty dylemat do rozwiązania dotyczący konserwacji dżemów. Wiele osób zastanawia się bowiem, czy dżemy trzeba pasteryzować, aby mieć pewność, że przetrwają do zimy w nienaruszonym stanie. Otóż, okazuje się, że, podobnie jak w przypadku konfitur, można ten zabieg pominąć. Wystarczy gorący jeszcze dżem umieścić we wcześniej umytym, wyparzonym i osuszonym słoiku, a następnie szczelnie zakręcić wieczko i odwrócić słoik do góry dnem. Jeśli jednak chcesz być pewien, że twoje dżemy w słoikach długo postoją, skorzystaj z praktycznych wskazówek:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!