Przetwory owocowe
Jakie rodzaje przetworów owocowych wyróżniamy?
Spośród wszystkich przetworów owocowych największą popularnością cieszą się zdecydowanie dżemy. Tutaj wybór jest ogromny, bo dżem może powstać w zasadzie z każdego owocu. Gruszki, śliwki, mango, banany, wiśnie, maliny, nektarynki czy brzoskwinie – wszystkie te owoce mogą stać się jego składnikami. Dość często w polskich domach sięga się także po konfitury. Te odróżnia od dżemów przede wszystkim wielkość użytych owoców. W konfiturze znajdziecie o wiele większe kawałki owoców, dlatego tego typu przetwory są w konsystencji gęstsze od dżemów. Oczywiście, największe części owoców, bo prawie w całości, zachowuje się w syropach. By przygotować np. śliwki w syropie, wystarczy pozbawić je pestek i przekroić na pół, podobnie postępuje się z gruszkami po wykrojeniu gniazd nasiennych, a z truskawek usuwa się jedynie szypułki. Do znacznie rzadszych odmian przetworów owocowych pod względem konsystencji należą powidła, musy i marmolady. W tym wypadku owoce niekiedy przeciera się przez sito, aby uzyskać pożądany efekt pulpy. Między innymi z tego właśnie powodu do przygotowania marmolady używa się zazwyczaj owoców o luźnym miąższu, który z łatwością rozpada się podczas gotowania.
Najpopularniejsze przepisy na przetwory owocowe!
Jeśli chcecie skosztować wszystkich rodzajów przetworów owocowych, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla. Tu możecie wybierać i przebierać do woli, poszukując ulubionych przysmaków. Tylko spójrzcie! Oto wybrane przepisy Kuchni Lidla na najpopularniejsze przetwory owocowe:
- konfitura z truskawek:
- powidła śliwkowe:
- powidła śliwkowe z czekoladą
- powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonumus gruszkowy z pomarańczą
- mus szarlotkowy
Warto też poznać recepturę na mus kokosowy, którą znajdziecie w przepisach na kokosowe ciasto z migdałami, ciasto kokosowo-ananasowe lub naleśniki à la Raffaello.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Mus jabłkowy z pomarańczami
Doskonały do deserów, ciast i pieczywa. Smakowity mus z jabłek i pomarańczy znajdzie zastosowanie w wielu przepisach.

Chutney z pomidorów i mango
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Konfitura borówkowa z limonką
Słodki smak borówek amerykańskich skomponowany z kwaśnym aromatem limonki – wyśmienity dodatek do herbaty lub ciasta!

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.
