Przetwory owocowe
Jakie rodzaje przetworów owocowych wyróżniamy?
Spośród wszystkich przetworów owocowych największą popularnością cieszą się zdecydowanie dżemy. Tutaj wybór jest ogromny, bo dżem może powstać w zasadzie z każdego owocu. Gruszki, śliwki, mango, banany, wiśnie, maliny, nektarynki czy brzoskwinie – wszystkie te owoce mogą stać się jego składnikami. Dość często w polskich domach sięga się także po konfitury. Te odróżnia od dżemów przede wszystkim wielkość użytych owoców. W konfiturze znajdziecie o wiele większe kawałki owoców, dlatego tego typu przetwory są w konsystencji gęstsze od dżemów. Oczywiście, największe części owoców, bo prawie w całości, zachowuje się w syropach. By przygotować np. śliwki w syropie, wystarczy pozbawić je pestek i przekroić na pół, podobnie postępuje się z gruszkami po wykrojeniu gniazd nasiennych, a z truskawek usuwa się jedynie szypułki. Do znacznie rzadszych odmian przetworów owocowych pod względem konsystencji należą powidła, musy i marmolady. W tym wypadku owoce niekiedy przeciera się przez sito, aby uzyskać pożądany efekt pulpy. Między innymi z tego właśnie powodu do przygotowania marmolady używa się zazwyczaj owoców o luźnym miąższu, który z łatwością rozpada się podczas gotowania.
Najpopularniejsze przepisy na przetwory owocowe!
Jeśli chcecie skosztować wszystkich rodzajów przetworów owocowych, to koniecznie zajrzyjcie do Kuchni Lidla. Tu możecie wybierać i przebierać do woli, poszukując ulubionych przysmaków. Tylko spójrzcie! Oto wybrane przepisy Kuchni Lidla na najpopularniejsze przetwory owocowe:
- konfitura z truskawek:
- powidła śliwkowe:
- powidła śliwkowe z czekoladą
- powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonumus gruszkowy z pomarańczą
- mus szarlotkowy
Warto też poznać recepturę na mus kokosowy, którą znajdziecie w przepisach na kokosowe ciasto z migdałami, ciasto kokosowo-ananasowe lub naleśniki à la Raffaello.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Dżem z mango z imbirem
Egzotyczne połączenie smaków. Słodkie mango i imbirowa nuta ukryte w słoikach na zimne dni.

Dżem bananowo-bazyliowy
Słodycz bananów połączona z aromatem bazylii oraz kwaśną nutą limonki, zamknięta szczelnie w tradycyjnych słoiczkach.

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.
