Ryba z grilla

Ryby to doskonały wybór na grilla. Łatwe w przygotowaniu i kruche po upieczeniu, mogą stać się wartościowym daniem głównym, zwłaszcza podczas letnich pikników. Aby jednak ryba z grilla smakowała wybornie i wyglądała apetycznie, warto poznać kilka prostych reguł, dzięki którym grillowanie z rybą w roli głównej będzie nie tylko przyjemniejsze, ale i znacznie prostsze.

Podpowiadamy, jakie ryby wybrać na grilla

Ryby, choćby taki łosoś, to naprawdę smakowity kąsek na grilla, oczywiście pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowany. Przede wszystkim trzeba jednak pamiętać, aby na ruszcie lądowały jedynie świeże ryby, nigdy mrożone. Kolejną kwestią, zresztą bardzo indywidualną, jest usunięcie ości. Najwygodniej zdecydować się na zakup gotowego już fileta z ryby, który oprócz zdjęcia z grilla, nie wymaga już żadnych innych czynności. Filetowanie sandacza czy też szczupaka z grilla może okazać się bowiem nie lada wyzwaniem. Ostatnia rzecz to wybór ryby o wielkości odpowiedniej do rusztu. Większe ryby, takie jak łosoś, dorsz czy halibut z grilla, przed upieczeniem najlepiej pokroić na mniejsze części. Steki z niektórych ryb, np. z tuńczyka, smakują z grilla wyśmienicie! I choć dorada, która osiąga nawet do 70 cm długości, aż sama prosi się o pokrojenie, to efektowniej niż w kawałkach prezentuje się z grilla w całości. Mniejsze rybki, np. pstrąga czy makrelę, można zjadać z grilla bez dzielenia na części.

Ryby z grilla elektrycznego – grilluj niezależnie od pory roku

Ryba z grilla elektrycznego stanowi idealne rozwiązanie, gdy pogoda za oknem bywa kapryśna. Takim sposobem przyrządzicie każdą rybę. Czy to zatem łosoś, pstrąg czy może dorsz – z grilla elektrycznego smakować będą równie dobrze, co z grilla tradycyjnego. A jeśli chcecie się o tym przekonać osobiście, to spróbujcie sami przygotować rybę z grilla elektrycznego, najlepiej oczywiście wg przepisu Kuchni Lidla.

Sprawdzone przepisy na ryby z grilla – 9 naszych propozycji

Wszystkim, którzy nabrali ochoty na rybę z grilla, radzimy sięgnąć po przepis Kuchni Lidla. Wśród wielu przepisów znajdziecie m.in. sposób na przygotowanie pstrąga z grilla, którego kawałki są zawijane w folię aluminiową. Zobaczcie, jak najprościej to zrobić:

Analogicznie możecie postępować w zasadzie z każdą inną rybą z grilla, którą chcielibyście przyrządzić w folii aluminiowej.

Godną uwagi propozycją ryby na grilla jest także przepis na rybę z warzywami. To połączenie sprawdzi się zawsze! Sprawdźcie pomysły Kuchni Lidla:

przeczytaj więcej

rozwiń opis

ryba

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram