Sałatka warzywna
Sałatka warzywna – przepis
Sałatka warzywna jest obowiązkową potrawą w polskiej kuchni. Tradycyjna bazuje wyłącznie na warzywach zmieszanych z majonezem i przyprawami. Coraz częściej jednak do sałatki warzywnej dodaje się nietypowe składniki, które nadają jej zupełnie nowe walory smakowe. Czasami nawet taki szczegół jak rodzaj majonezu w sałatce jarzynowej może mieć znaczenie. Przekonajcie się o tym, sięgając po wegańską sałatkę wielowarzywną Kuchni Lidla. Przepis Kingi Paruzel, zawierający wśród składników pokrojone w kostkę jabłko, jest ilustracją zjawiska coraz większej popularności tego rodzaju sałatek warzywnych. Okazuje się bowiem, że sałatki z warzyw smakują nam jeszcze lepiej, jeśli zawierają choćby kawałek owocu. Możecie się o tym przekonać, sięgając po sprawdzone przepisy Kuchni Lidla na sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem oraz sałatkę owocowo-warzywną z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem. Naprawdę warto!
Sałatka warzywna fit
Sałatka warzywna to jedna z tych przekąsek, które bardzo łatwo można przygotować w wersji fit. Wystarczy, że skosztujecie sałatki warzywnej bez majonezu, a liczba kalorii znacznie spadnie! Tym sposobem zostaną w niej już tylko najbardziej wartościowe składniki. Jeśli więc jesteście smakoszami sałatek warzywnych, a w planie macie odchudzanie, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla, w której nie brakuje przepisów na sałatki jarzynowe w wersji fit. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę warzywną, aby stała się lekkostrawna i dietetyczna:
Sałatka warzywna – klasyk w nowej odsłonie
Kiedy w końcu znudzi się Wam klasyczna wersja sałatki warzywnej, przygotowywanej przez babcie i mamy od kilku dobrych lat, to zawsze możecie spojrzeć na nowatorskie propozycje Kuchni Lidla. A wśród nich m.in. sałatka warzywna:
- z kurczakiem: sałatka à la cesar z soczystym kurczakiem
- z makaronem: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z jajkiem: sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
- ze śledziem: sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- z ryżem: sałatka z ogórkiem, papają i ryżem
- z szynką: sałatka z salami
- z pieczarkami: sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
- z tuńczykiem: sałatka w stylu panzanella
W końcu każda sałatka stanie się warzywna, jeśli tylko dodacie do niej choćby kilka jarzyn, a niekoniecznie stworzycie ją z nich od A do Z. Dodatek w postaci owocu, sera czy kawałków mięsa wzmocni doznania smakowe. Czasami o oryginalności sałatki świadczyć może nawet sposób jej podania. Kuchnia Lidla doskonale wie, jak zrobić wrażenie na gościach, dlatego wśród pomysłów na sałatkę warzywną poddaje również te na warstwową sałatkę z kurczakiem oraz rosyjską sałatkę warstwową. Koniecznie sprawdźcie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.

Coleslaw z czerwonej kapusty
Surówka coleslaw przygotowana z czerwonej kapusty to przyjemna odmiana. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, wrapów lub burgerów.

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Wegańska sałatka z białej fasoli
Czy wiesz, że biała fasola to także świetny składnik sałatek? Wypróbuj przepis na wegańską sałatkę z fasolą i warzywami. Łatwy i pyszny pomysł na lunch!

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa wielkanocnego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

Tabbouleh z kaszą z kalafiora
Odkryj tabbouleh w nowej wersji! Kasza z kalafiora, świeże warzywa i orzeszki to przepis Kingi na to smakowite danie w nowej wersji. Spróbuj koniecznie!

Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.


Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!
