Sałatka wegetariańska
Wegetariańskie sałatki – nasze propozycje
Przyrządzanie sałatek dla wegetarian to czysta przyjemność. Pole do manewru jest tak duże, że w zasadzie nie są konieczne większe wyrzeczenia. Kuchnia Lidla udowodni Wam, że przepisów na sałatkę wegetariańską nie brakuje.
Zacznijcie od sałatki z ryżem albo z różnymi gatunkami kaszy. Pod uwagę można też wziąć makaronową sałatkę wegetariańską, np. z tortellini. To zdecydowanie najprostsze sposoby, aby wegetariański specjał nabrał objętości i komponował się z większością pozostałych składników. Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na sałatkę wegetariańską z:
- ryżem:
- kaszą kuskus: kolorowa sałatka w słoiku
- kaszą bulgur: sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- kaszą jaglaną: sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- kaszą gryczaną: zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- makaronem: sałatka makaronowa z cukinią
W sałatce wegetariańskiej, nawet tej przygotowanej w wersji wytrawnej, dobrze jest zadbać o akcent owocowy. Jeśli wybieracie więc sałatkę z ryżem, to warto też pomyśleć np. o ananasie. Z pewnością dla niektórych sałatka wegetariańska wręcz nie może się obyć bez tego owocu. Też tak macie? To koniecznie spróbujcie sałatki z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem wg przepisu Kuchni Lidla. Jak widać, możliwości doboru składników sałatki wegetariańskiej są ogromne! Spróbujcie również z serem feta, przyrządzając choćby jedną z poniższych propozycji:
- śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- sałatka z fasolki szparagowej i fety
- sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Pamiętajcie również, że sałatka wegetariańska z serem feta doskonale komponuje się także z jajkiem. Taka przekąska nadawać się będzie nawet jako dodatek do śniadania.
Sałatka wegetariańska to jednak przede wszystkim danie z warzywami. Nawet popularną sałatkę gyros można przygotować w wersji wegetariańskiej, eliminując z jej składu kawałki kurczaka i zastępując je np. kotletami sojowymi lub wędzonym tofu. Smakoszom warzyw Kuchnia Lidla poleca zatem przepisy na sałatkę wegetariańską:
- z brokułami: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z kapusty pekińskiej: sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
- z czerwoną fasolą: sałatka z fasoli i awokado
Sałatki wegetariańskie fit
Wymagania osób, które nie jedzą mięsa i są jednocześnie na diecie, mogą wydawać się nieco wygórowane. Bo przecież nie dość, że sałatka ma być wegetariańska, to jeszcze na dodatek lekka i niskokaloryczna. Czy to możliwe? Oczywiście! Wystarczy spróbować lekkiej sałatki wegetariańskiej przygotowanej wg przepisu Kuchni Lidla, aby przekonać się, że dietetyczne cuda naprawdę się zdarzają. Tylko spójrzcie na te propozycje:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa wielkanocnego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!
