Sałatka wegetariańska
Wegetariańskie sałatki – nasze propozycje
Przyrządzanie sałatek dla wegetarian to czysta przyjemność. Pole do manewru jest tak duże, że w zasadzie nie są konieczne większe wyrzeczenia. Kuchnia Lidla udowodni Wam, że przepisów na sałatkę wegetariańską nie brakuje.
Zacznijcie od sałatki z ryżem albo z różnymi gatunkami kaszy. Pod uwagę można też wziąć makaronową sałatkę wegetariańską, np. z tortellini. To zdecydowanie najprostsze sposoby, aby wegetariański specjał nabrał objętości i komponował się z większością pozostałych składników. Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na sałatkę wegetariańską z:
- ryżem:
- kaszą kuskus: kolorowa sałatka w słoiku
- kaszą bulgur: sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- kaszą jaglaną: sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- kaszą gryczaną: zimowa sałatka z kaszy gryczanej
- makaronem: sałatka makaronowa z cukinią
W sałatce wegetariańskiej, nawet tej przygotowanej w wersji wytrawnej, dobrze jest zadbać o akcent owocowy. Jeśli wybieracie więc sałatkę z ryżem, to warto też pomyśleć np. o ananasie. Z pewnością dla niektórych sałatka wegetariańska wręcz nie może się obyć bez tego owocu. Też tak macie? To koniecznie spróbujcie sałatki z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem wg przepisu Kuchni Lidla. Jak widać, możliwości doboru składników sałatki wegetariańskiej są ogromne! Spróbujcie również z serem feta, przyrządzając choćby jedną z poniższych propozycji:
- śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- sałatka z fasolki szparagowej i fety
- sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
- sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Pamiętajcie również, że sałatka wegetariańska z serem feta doskonale komponuje się także z jajkiem. Taka przekąska nadawać się będzie nawet jako dodatek do śniadania.
Sałatka wegetariańska to jednak przede wszystkim danie z warzywami. Nawet popularną sałatkę gyros można przygotować w wersji wegetariańskiej, eliminując z jej składu kawałki kurczaka i zastępując je np. kotletami sojowymi lub wędzonym tofu. Smakoszom warzyw Kuchnia Lidla poleca zatem przepisy na sałatkę wegetariańską:
- z brokułami: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z kapusty pekińskiej: sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
- z czerwoną fasolą: sałatka z fasoli i awokado
Sałatki wegetariańskie fit
Wymagania osób, które nie jedzą mięsa i są jednocześnie na diecie, mogą wydawać się nieco wygórowane. Bo przecież nie dość, że sałatka ma być wegetariańska, to jeszcze na dodatek lekka i niskokaloryczna. Czy to możliwe? Oczywiście! Wystarczy spróbować lekkiej sałatki wegetariańskiej przygotowanej wg przepisu Kuchni Lidla, aby przekonać się, że dietetyczne cuda naprawdę się zdarzają. Tylko spójrzcie na te propozycje:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Surówka z białej kapusty
Brzmi klasycznie? Zatem sprawdź propozycje, w której pozornie niewielkie zmiany robią prawdziwą różnicę! Ta surówka to Twoje obiadowe must have!

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

3 sposoby na kalafior
Co pysznego da się wyczarować z kalafiora? Wykorzystaj aż 3 pomysły Kingi i przygotuj zupę krem, ziołowe tabbouleh lub skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ!

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
Przygotuj domowy humus i skomponuj pożywny, wegański humus bowl według przepisu Karola! Ze szklanką koktajlu owocowo-warzywnego będzie smakował każdemu.

Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
