Sałatka bez majonezu
Sałatki na imprezę bez majonezu – 6 naszych przepisów
Szybka sałatka bez majonezu jest idealna na imprezę, zwłaszcza jeśli organizowana jest ona w upalne dni letnie. Brak majonezu w składzie przedłuża świeżość całej potrawy i wpływa korzystnie na jej kaloryczność. Dzięki obecności w menu sałatek bez majonezu Wasi goście, szczególnie ci, którzy dbają o linię, chętniej sięgać będą po przekąski. Zdziwicie się, jak łatwo jest znaleźć przepisy, według których sałatki przyrządza się bez majonezu. Wyjątkiem jest chyba jedynie przygotowanie popularnej sałatki jarzynowej, która może co prawda obejść się bez majonezu, ale akurat w jej przypadku rzadko pomija się ten składnik. Jeśli więc zaintrygowała Was propozycja sałatki na imprezę bez dodatku majonezu, to koniecznie sprawdźcie, co w związku z tym proponuje Kuchnia Lidla. Przepisy na sałatkę bez majonezu są na wyciągnięcie ręki – tylko spójrzcie!
- klasyczna sałatka grecka
- tabbouleh z komosą ryżową
- warstwowa sałatka z kurczakiem
- sałatka makaronowa z cukinią
- sałatka z kaszą bulgur i warzywami
- sałatka z białej fasoli
Jakie sałatki można przyrządzić bez majonezu?
Zestaw sałatek, które przygotowuje się bez majonezu, może być naprawdę zaskakujący. W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, aby nawet tę najbardziej tradycyjną, czyli sałatkę jarzynową, która składa się z gotowanych warzyw, wypróbować w wersji bez majonezu, mieszając po prostu wszystkie składniki z jogurtem. Ten sposób sprawdzi się zresztą równie dobrze w każdym innym przypadku. Nie ma więc znaczenia, czy będzie to sałatka ziemniaczana, z brokułami, z pora czy też z makaronem albo ryżem – uwierzcie, że bez majonezu też się uda! Aby utwierdzić Was w tym przekonaniu, Kuchnia Lidla poleca przepisy na popularne sałatki, takie jak np. śledziowa czy z jajkiem, które można wykonać bez majonezu, mimo iż w powszechnej opinii graniczy to wręcz z cudem. W wielu przypadkach, szczególnie dotyczy to popularnej sałatki gyros czy takiej, która powstaje z makaronu, np. tortellini, wersja bez majonezu najczęściej bywa najlepszym rozwiązaniem. Nieużywanie majonezu pozwala bowiem znacznie obniżyć jej kaloryczność. W Kuchni Lidla znajdziecie też kilka pomysłów na sałatkę bez majonezu z makaronem i z dodatkiem mięsa, np. z kurczakiem. Sprawdźcie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
Szparagi, jajka i kozi ser – to połączenie tworzy oryginalną i smakowitą sałatkę, której musisz spróbować! Przekonaj się jakie to pyszne!
