Sałatka warzywna
Sałatka warzywna – przepis
Sałatka warzywna jest obowiązkową potrawą w polskiej kuchni. Tradycyjna bazuje wyłącznie na warzywach zmieszanych z majonezem i przyprawami. Coraz częściej jednak do sałatki warzywnej dodaje się nietypowe składniki, które nadają jej zupełnie nowe walory smakowe. Czasami nawet taki szczegół jak rodzaj majonezu w sałatce jarzynowej może mieć znaczenie. Przekonajcie się o tym, sięgając po wegańską sałatkę wielowarzywną Kuchni Lidla. Przepis Kingi Paruzel, zawierający wśród składników pokrojone w kostkę jabłko, jest ilustracją zjawiska coraz większej popularności tego rodzaju sałatek warzywnych. Okazuje się bowiem, że sałatki z warzyw smakują nam jeszcze lepiej, jeśli zawierają choćby kawałek owocu. Możecie się o tym przekonać, sięgając po sprawdzone przepisy Kuchni Lidla na sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem oraz sałatkę owocowo-warzywną z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem. Naprawdę warto!
Sałatka warzywna fit
Sałatka warzywna to jedna z tych przekąsek, które bardzo łatwo można przygotować w wersji fit. Wystarczy, że skosztujecie sałatki warzywnej bez majonezu, a liczba kalorii znacznie spadnie! Tym sposobem zostaną w niej już tylko najbardziej wartościowe składniki. Jeśli więc jesteście smakoszami sałatek warzywnych, a w planie macie odchudzanie, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla, w której nie brakuje przepisów na sałatki jarzynowe w wersji fit. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę warzywną, aby stała się lekkostrawna i dietetyczna:
Sałatka warzywna – klasyk w nowej odsłonie
Kiedy w końcu znudzi się Wam klasyczna wersja sałatki warzywnej, przygotowywanej przez babcie i mamy od kilku dobrych lat, to zawsze możecie spojrzeć na nowatorskie propozycje Kuchni Lidla. A wśród nich m.in. sałatka warzywna:
- z kurczakiem: sałatka à la cesar z soczystym kurczakiem
- z makaronem: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z jajkiem: sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
- ze śledziem: sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- z ryżem: sałatka z ogórkiem, papają i ryżem
- z szynką: sałatka z salami
- z pieczarkami: sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
- z tuńczykiem: sałatka w stylu panzanella
W końcu każda sałatka stanie się warzywna, jeśli tylko dodacie do niej choćby kilka jarzyn, a niekoniecznie stworzycie ją z nich od A do Z. Dodatek w postaci owocu, sera czy kawałków mięsa wzmocni doznania smakowe. Czasami o oryginalności sałatki świadczyć może nawet sposób jej podania. Kuchnia Lidla doskonale wie, jak zrobić wrażenie na gościach, dlatego wśród pomysłów na sałatkę warzywną poddaje również te na warstwową sałatkę z kurczakiem oraz rosyjską sałatkę warstwową. Koniecznie sprawdźcie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!

Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!

Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Surówka z kapusty pekińskiej
Szukasz szybkiego i protego przepisu na smaczną surówkę? Przygotuj surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i dodawaj ją do swoich ulubionych dań.


Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na drugie śniadanie, lunch do pracy lub lekką kolację. Spróbuj koniecznie!

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Sałatka z mango, awokado i tofu
Ten roślinny posiłek jest idealny, gdy chcesz zjeść coś obfitego. Spróbuj połączenia mango, awokado i tofu, a od razu zakochasz się w tej sałatce!
