Sałatka z awokado - przepisy i pomysły:

krewetka

Sałatka z awokado

wróć do Sałatki

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Choć awokado nie cieszy się jeszcze tak dużą popularnością w kuchni polskiej, jak jabłko czy gruszka, to warto sukcesywnie włączać je do swojego tygodniowego menu. Ten egzotyczny i pełen witamin owoc idealnie komponuje się z wieloma składnikami, tworząc m.in. barwne i pożywne sałatki. Dzięki przepisom Kuchni Lidla przekonacie się, jak smaczne i bogate w składniki odżywcze mogą być sałatki z awokado. Poniżej przykłady!

Przepisy na sałatki z awokado – 9 naszych propozycji

Sałatki z awokado to mocny punkt przepisów Kuchni Lidla. Ich różnorodność udowadnia, że nie potrzeba wiele wysiłku, aby dobrać pasujące do siebie smakiem produkty. Zobaczcie, jakie połączenia w sałatce z awokado zawsze się sprawdzają. Wybierzcie swój ulubiony przepis z Kuchni Lidla, którym zachwycicie rodzinę i znajomych!

Sałatki z awokado i rybą – nasze pomysły

Smakosze ryb powinni koniecznie skosztować sałatki z awokado i kawałkami ryby. Kuchnia Lidla podpowie, z jakimi gatunkami ryb awokado smakuje najlepiej. Z pewnością warto więc sięgnąć po sałatkę z awokado i tuńczyka albo skosztować sałatki z awokado i łososiem, którą prezentuje Daria Ładocha – zobaczcie przepis na sałatkę z pomelo, burakiem i łososiem. Obie kompozycje zasługują na waszą uwagę, bo są nie tylko smaczne, ale również oryginalne w swym składzie. Spróbujcie koniecznie!

Sałatki z awokado i owocami

Awokado pasuje nie tylko do ryb i warzyw. Znakomicie komponuje się z innymi owocami, z którymi tworzy fantazyjne i pełne kolorów oraz witamin sałatki. Jeśli nie wierzycie, to spójrzcie na poniższe przepisy Kuchni Lidla, a na pewno nie pożałujecie!

Sałatka z awokado z dodatkiem mięsa lub tofu

A może zainteresuje Was przepis na sycącą, prostą sałatkę z awokado? To coś, co spodoba się zwłaszcza miłośnikom dań mięsnych! Do wybranych warzyw i awokado dodajcie po prostu odrobinę dowolnego mięsa.

Przepis na sałatkę z awokado z mięsnym dodatkiem wcale nie wymaga kulinarnego talentu. Wystarczy, że podsmażycie dobrze doprawionego, pokrojonego w kostkę kurczaka, szynkę albo schab. Wymieszajcie wszystkie składniki i podawajcie np. z grzankami.

Jeśli zdecydujecie się na taką wersję dania, pamiętajcie o jednym: rodzaj mięsa wpływa na smak sałatki z awokado! Przepisy z kurczakiem lub szynką wieprzową prawdopodobnie zasmakują wszystkim. Z kolei schab, jako mięso chude i dość suche, wymaga już uważnego podsmażania.

Zamiast mięsa warto rozważyć także dodanie do sałatki pokrojonej w kosteczkę wędliny, np. szynki. Wówczas nie trzeba będzie jej już podsmażać!

Sałatka z awokado – przepisy z wykorzystaniem tofu

A jeśli wśród Waszych bliskich są wegetarianie? Najlepsza sałatka z awokado, jaką możecie im podać, to wersja z tofu. Do wyboru macie tofu wędzone lub naturalne.

Jedną z propozycji znajdziecie wśród przepisów Kingi Paruzel – jest to fantastyczna sałatka z mango, awokado i tofu. Wystarczy pokroić podane składniki, podsmażyć tofu i dokładnie wszystko wymieszać. Potem można już cieszyć się pyszną sałatka z awokado na kolację lub drugie śniadanie! Przepis, jeśli chcecie, łatwo zmodyfikujecie zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Możecie też przyrządzić 5-minutową sałatkę z awokado! Przepis? Wymieszajcie podsmażone tofu z pokrojonym awokado i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Na koniec dodajcie odrobinę sałaty lodowej, rukoli albo roszponki i ulubione przyprawy. Całość wystarczy wymieszać i gotowe!

Jak zrobić sałatkę z awokado? Dressing ma znaczenie!

Niezależnie od tego, czy w Waszej kuchni powstaje właśnie sałatka z rukolą i awokado, czy też sałatka z awokado i pomidorów, zawsze dodawajcie do niej choć najprostszy dressing. Dzięki temu Wasza sałatka zyska jeszcze ciekawszy smak – i będzie po prostu smaczniejsza.

Jeśli więc ma powstać lekkostrawna sałatka z awokado jako sos świetnie posłuży Wam oliwa z oliwek wymieszana z ulubionymi przyprawami. Sałatkę z awokado i pomidorów warto doprawić oliwą z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Jeśli lubicie wytrawne, lecz nieco przełamane słodyczą smaki, do dressingu dodajcie jeszcze odrobinę miodu i musztardy.

Sałatka z awokado i rukolą, która sama w sobie ma już ostrzejszy posmak, będzie idealnie smakowała wymieszana z dressingiem wykonanym z musztardy, soku z cytryny, soli, pieprzu i nasion chia. Jeśli zechcecie, dodajcie do niej odrobinę słodyczy, czyli miodu lub syropu klonowego. Taka sałatka, podana z tostami, idealnie sprawdzi się jako sałatka z awokado na śniadanie lub pożywną kolację!

Jak zrobić sałatkę z awokado i owocami?

Sałatka z awokado i granatem, gruszką lub mango to ulubione smaki wielu osób! Nic dziwnego: takie zestawienie smaków idealnie się komponuje i zapewnia balans między wytrawnością a słodyczą dania. Do sałatki warto dodać jednak także warzywa. Jakie?

Z owocami świetnie komponują się świeże pomidory, ogórki oraz szpinak. Nutę ostrości przekąsce nadacie, jeśli znajdzie się w niej także np. czerwona cebula, rukola albo rzodkiewki. Na koniec sałatkę z awokado i owocowym dodatkiem warto posypać chrupiącymi orzeszkami lub pestkami. To dodatkowa porcja tłuszczów, a przy tym przełamanie delikatnej konsystencji owoców. Wybierajcie więc spośród pestek dyni, nasion słonecznika, pistacji, orzeszków pinii i wielu innych, lubianych w Waszym domu rodzajów orzechów.

A jeśli chcecie zrobić sos do sałatki z awokado na słodko? Tutaj również najważniejszy będzie balans! Posłużcie się więc propozycjami przygotowanymi w przepisach Kuchni Lidla. W najprostszej wersji do sałatki z dodatkiem owoców dodajcie po prostu sos winegret. Jeśli jednak macie więcej czasu, wypróbujcie połączenia oliwy z oliwek, soku z cytryny i syropu klonowego. Całość możecie w razie potrzeby zaostrzyć łyżeczką musztardy oraz świeżo zmielonym pieprzem. W ten sposób podkreślicie smak owoców i sprawicie, że sałatka nabierze ciekawszego wyrazu!

Pyszna sałatka z awokado i serami

Czy wiecie, że sałatka z awokado i pomidorkami koktajlowymi (albo innymi warzywami), owocami, mięsem lub rybami to wciąż nie wszystkie możliwości? Wśród nich nie ma jeszcze sałatki z awokado i serami! A to kolejna kategoria sałatek, którą warto sprawdzić i wykorzystać w swojej kuchni! Na uwagę zasługują takie przepisy jak:

  • Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą, czyli wersja o łagodnym, dość neutralnym smaku. Taka sałatka sprawdzi się jako kolacja albo dodatek do potraw z grilla. Sałatka z awokado i mozzarellą, podana ze świeżym pieczywem, będzie też stanowiła zbilansowane śniadanie.
  • Sałatka z awokado i serem feta będzie już miała o wiele bardziej wyrazisty smak od wersji z mozzarellą. Jeśli dodasz do niej ryby, krewetki albo podsmażonego kurczaka, powstanie pożywna przekąska do pracy, śniadanie lub kolacja. Sałatka z awokado i fetą w wersji wegetariańskiej może z kolei stać się ciekawym dodatkiem do obiadu. Podawajcie ją też śmiało wraz z innymi przekąskami na rodzinnych przyjęciach – sałatka z awokado i fety (i rukoli lub roszponki) na pewno szybko zyska uznanie wielu gości!
  • Sałatka z pomidorem i awokado, do której dodacie pokrojony w drobną kostkę ulubiony żółty ser to kolejna ciekawa propozycja. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako danie do lunchboxa – na długo zaspokoi głód.
  • Pysznie będzie smakowała także sałatka z rukoli i awokado posypana grana padano albo parmezanem. Pamiętajcie tylko, aby ser zetrzeć bardzo drobno, na tarce o małych oczkach. Jak mocno posypać sałatkę? To już zależy od Was i Waszych upodobań smakowych!

Chcesz przyrządzić sałatkę z awokado? Śmiało! W Kuchni Lidla znajdziesz inspiracje z wykorzystaniem dowolnych dodatków: warzyw, owoców, mięsa, ryb lub owoców morza. Wybierz więc ulubione składniki i stwórz idealną sałatkę, która sprawdzi się podczas pełnego wyzwań dnia pracy, na przyjęciu albo jako lekka kolacja. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!