Sałatka warzywna
Sałatka warzywna – przepis
Sałatka warzywna jest obowiązkową potrawą w polskiej kuchni. Tradycyjna bazuje wyłącznie na warzywach zmieszanych z majonezem i przyprawami. Coraz częściej jednak do sałatki warzywnej dodaje się nietypowe składniki, które nadają jej zupełnie nowe walory smakowe. Czasami nawet taki szczegół jak rodzaj majonezu w sałatce jarzynowej może mieć znaczenie. Przekonajcie się o tym, sięgając po wegańską sałatkę wielowarzywną Kuchni Lidla. Przepis Kingi Paruzel, zawierający wśród składników pokrojone w kostkę jabłko, jest ilustracją zjawiska coraz większej popularności tego rodzaju sałatek warzywnych. Okazuje się bowiem, że sałatki z warzyw smakują nam jeszcze lepiej, jeśli zawierają choćby kawałek owocu. Możecie się o tym przekonać, sięgając po sprawdzone przepisy Kuchni Lidla na sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem oraz sałatkę owocowo-warzywną z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem. Naprawdę warto!
Sałatka warzywna fit
Sałatka warzywna to jedna z tych przekąsek, które bardzo łatwo można przygotować w wersji fit. Wystarczy, że skosztujecie sałatki warzywnej bez majonezu, a liczba kalorii znacznie spadnie! Tym sposobem zostaną w niej już tylko najbardziej wartościowe składniki. Jeśli więc jesteście smakoszami sałatek warzywnych, a w planie macie odchudzanie, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla, w której nie brakuje przepisów na sałatki jarzynowe w wersji fit. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę warzywną, aby stała się lekkostrawna i dietetyczna:
Sałatka warzywna – klasyk w nowej odsłonie
Kiedy w końcu znudzi się Wam klasyczna wersja sałatki warzywnej, przygotowywanej przez babcie i mamy od kilku dobrych lat, to zawsze możecie spojrzeć na nowatorskie propozycje Kuchni Lidla. A wśród nich m.in. sałatka warzywna:
- z kurczakiem: sałatka à la cesar z soczystym kurczakiem
- z makaronem: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z jajkiem: sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
- ze śledziem: sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- z ryżem: sałatka z ogórkiem, papają i ryżem
- z szynką: sałatka z salami
- z pieczarkami: sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
- z tuńczykiem: sałatka w stylu panzanella
W końcu każda sałatka stanie się warzywna, jeśli tylko dodacie do niej choćby kilka jarzyn, a niekoniecznie stworzycie ją z nich od A do Z. Dodatek w postaci owocu, sera czy kawałków mięsa wzmocni doznania smakowe. Czasami o oryginalności sałatki świadczyć może nawet sposób jej podania. Kuchnia Lidla doskonale wie, jak zrobić wrażenie na gościach, dlatego wśród pomysłów na sałatkę warzywną poddaje również te na warstwową sałatkę z kurczakiem oraz rosyjską sałatkę warstwową. Koniecznie sprawdźcie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!

Sałatka z kozim serem
Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!

Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
Orzeźwiające połączenie sałaty, owoców, oliwek, cebuli i sera brie. Lekkie i bardzo smaczne danie nie tylko na letnie upały.

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
Niebanalne połączenie warzyw, owoców oraz orzechów polanych miodowo-cytrynowym sosem – idealne nie tylko jako dodatek!

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!

Sałatka z fasoli i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Sałatka z roszponki i pomidorów
Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.

Surówka z marchwi i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!
