Pieczywo
Chleb na zakwasie – podpowiadamy, jak go upiec
Tradycyjny chleb na zakwasie ma długoletnią historię kulinarną. Można go upiec z dowolnej mąki, jednak najlepiej sprawdzają się mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Przepis Kuchni Lidla na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim bazuje na mieszance mąk pszennej i orkiszowej. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla. Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Wystarczy połączyć w misce 125 g mąki żytniej i 250 ml letniej wody, a następnie odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba zakwas musi odstać 4 dni, ale w międzyczasie należy go doglądać i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby w efekcie otrzymać lekko kwaśny smak i przyjemny zapach mikstury. Istotnym etapem wypieku chleba jest również przygotowanie zaczynu drożdżowego, który uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość, tj. zakwas, zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim należy zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Na koniec pozostaje już tylko odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny i poczekać, aż wyrośnie. Przed włożeniem do formy ciasto należy raz jeszcze wyrobić i znów poczekać, aż urośnie, tym razem ok. 30 minut. Ostatnim krokiem jest wstawienie ciasta do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach temperaturę należy obniżyć do 200°C i piec chleb przez kolejne 25-35 minut.
Popularne chleby w Polsce – prezentujemy najsmaczniejsze
Coraz częściej docenia się chleby wypiekane z mąk takich jak orkiszowa, żytnia, kukurydziana czy nawet gryczana. Gatunki te są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, a chleb smaczniejszy. Na topie jest teraz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty, na który przepis, i to niejeden, znajdziecie w Kuchni Lidla.
- chleb gryczany z miodem
- chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- chleb słonecznikowy z bakaliami
- chleb z pastą z serka koziego
- chleb z samych ziaren
- chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- chlebek cukiniowy
- chlebek ryżowy
Przepis na pieczywo bezglutenowe
Wszyscy, którzy poszukują sprawdzonej receptury na chleb bezglutenowy, powinni koniecznie sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale także weganom. Na liście składników nie widnieje bowiem ani jedno jajko. Przekonajcie się sami i spróbujcie chleba, którego sekret tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren!
Pieczywo na śniadanie
Jeśli zastanawiacie się, co zamiast chleba warto jadać na śniadanie, to Kuchnia Lidla podpowiada, że możecie upiec na przykład przepyszne bułeczki, rogaliki, a nawet chałkę! Sprawdźcie koniecznie przepisy na inne rodzaje pieczywa:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!

Rwany chleb z masłem ziołowym
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.


Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.

Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Chlebek mango
Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!
