Sushi

Z pozoru prosta i nieskomplikowana potrawa. Podstawą przygotowania sushi są przecież zaledwie trzy składniki, tj. ryż, ocet ryżowy oraz ryba – surowa lub wędzona! O fenomenie tego jakże azjatyckiego specjału, który w polskiej kuchni na dobrą sprawę dopiero rozpoczyna swą karierę, słyszał już z pewnością każdy. Nie wszystkim jednak udało się dotychczas sushi posmakować.

Sushi – skąd pochodzi ta potrawa?

Pierwsze pytanie, które nasuwa się na myśl o sushi jest oczywiste. Wiele osób, mimo rosnącej popularności tej potrawy, nadal nie wie, co to właściwie jest i skąd pochodzi. Sushi to przysmak kuchni japońskiej, tradycyjnie spożywany palcami lub pałeczkami. Jeśli nie wiecie, czy sushi jest dobre i warte degustacji, to koniecznie wypróbujcie przepisy Kuchni Lidla. Jeśli ktoś zastanawia się, czy sushi jest zdrowe – odpowiedź brzmi: tak. Jak przy każdej potrawie – wszystko zależy od składników, które wykorzystamy do przygotowania dania.

Sushi – najpopularniejsze rodzaje

Sushi niejedno ma imię. Warto wiedzieć, że istnieje jego kilka rodzajów, w których początkujący smakosze mogą bardzo łatwo się pogubić. Dla debiutantów najlepsze będzie więc sushi w zestawie, np. z mango. Jeśli nie wiecie zatem, jakie sushi najlepiej wybrać na pierwszy raz i obawiacie się smaku surowej ryby, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować alternatywnego sushi z kurczakiem, które najczęściej podawane jest z japońskim sosem teriyaki. W sam raz na początek!

Sushi – przepisy krok po kroku

Każdy, kto po raz pierwszy zamierza spróbować sushi, stanie przed dylematem, jak właściwie jeść ten japoński specjał. O tym, że sushi spożywa się, używając pałeczek albo posługując się palcami, słyszał chyba każdy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że kawałki sushi powinno się jadać w całości, bez przegryzania. Zacznijmy jednak od tego, jak właściwie powstaje sushi, krok po kroku. Przyrządzanie sushi rozpocząć należy od skompletowania składników w jednym miejscu. Pierwszą rzeczą, która powinna was zainteresować w przypadku sushi, to jak zrobić ryż, aby miał klejącą konsystencję. Istotny jest również dobór składników, które będą tworzyć sushi. Dodatki mają tu akurat ogromne znaczenie. Jeśli więc nie do końca jesteście przekonani z czym, a przede wszystkim, jak zrobić sushi, to z pomocą przyjdzie niezawodna Kuchnia Lidla. Dzięki poradom i wskazówkom, które tu znajdziecie, sushi wykonane samodzielnie w domu okaże się potrawą smaczną i łatwą do przyrządzenia! Korzystając z przepisu Kuchni Lidla na sushi, dowiecie się, jaką rybę wybrać i jak prawidłowo zawijać składniki w płaty nori. Sprawdźcie koniecznie poniższe przepisy i przygotujcie domowe sushi w zestawie ze swoimi ulubionymi dodatkami!

Sushi – przepisy:

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram