Warzywa z grilla
Jakie warzywa wybrać na grilla?
Gdy już w końcu zdecydujecie się przyrządzić warzywa na grillu, to często pojawia się dylemat, jakie wybrać, aby smakowały najlepiej po upieczeniu na ruszcie. Okazuje się, że grillować można naprawdę wiele warzyw. Od popularnych ziemniaków, pieczarek, cukinii i bakłażana do zdecydowanie rzadziej pieczonych na ruszcie szparagów czy batatów. Dokonując selekcji, warto więc zadać sobie proste pytanie: na jakie warzywa z grilla mam akurat ochotę? Na końcu pozostaje już tylko sposób ich przygotowania, bo przecież warzywa można upiec bezpośrednio na ruszcie, w folii, na aluminiowej tacce albo w postaci szaszłyków. A jeśli nie macie pomysłu na warzywną kompozycję, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na sałatkę z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym lub szaszłyki z warzywami i ananasem.
Warzywa z grilla – 14 naszych propozycji
Jak widać, przepis na warzywa z grilla jest zazwyczaj prosty i łatwy w realizacji. Jednak warzywa, które zamierzacie przyrządzić na grillu, czy to te w folii, czy nadziane na patyki do szaszłyków, powinny zostać najpierw dobrze przyprawione. Warzywa na grilla potrzebują aromatycznej marynaty i to bez dwóch zdań! Jak więc zrobić dobrą marynatę do warzyw z grilla? Spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla, a żadne warzywo nie będzie miało przed wami tajemnic!
Warzywa na grilla – przepisy:
- ziemniaczki z grilla:
- pieczarki z grilla:
- bakłażan z grilla:
- szparagi z grilla:
- bataty z grilla:
- papryka z grilla:
Choć oczywiście to nie wszystkie propozycje dań i przystawek z grillowanymi warzywami, bo niektórych, jak np. tych zawierających cebulę z grilla, nie da się najzwyczajniej w świecie zliczyć, to Kuchnia Lidla i tak imponuje ilością i pomysłowością przepisów. Z dotychczas niewymienionych warto jeszcze polecić klasyk amerykański, tj. kukurydzę z grilla, którą przygotujecie, piekąc ją albo w folii, albo od razu układając na ruszcie, jak radzi Kuchnia Lidla. Dodać też trzeba, że wspomniany już bakłażan z grilla to obok cukinii z grilla jeden z wielu składników głównych, jakie znajdziecie w niejednym przepisie Kuchni Lidla. Wariacji na temat grillowanych warzyw nie ma końca! Bo jeśli wybierzecie ziemniaki z grilla, to dobrze podać je z masłem albo z boczkiem. Z kolei cukinia z grilla idealnie komponuje się z serem, np. typu włoskiego, jak mozzarella. I tak wymieniać można by bez końca!
Warzywa z grilla elektrycznego
Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, warto wziąć pod uwagę inną opcję upieczenia warzyw. Jedną z nich są warzywa z grilla elektrycznego. Ten alternatywny sposób przygotowywania potraw sprawdzi się o każdej porze roku, jak również w przypadku każdego rodzaju warzywa. Czy to zatem ziemniaczki, czy cukinia, odpowiednio przyprawione będą wyśmienitym kąskiem z grilla elektrycznego.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z grillowaną marchewką
Letnia sałatka z nutą słodyczy i pyszną grillowaną marchewką. Idealna na grilla lub lunch w ciepły dzień.

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!


Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!

Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!


Szaszłyki z warzywami i ananasem
Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.
