Warzywa z grilla
Jakie warzywa wybrać na grilla?
Gdy już w końcu zdecydujecie się przyrządzić warzywa na grillu, to często pojawia się dylemat, jakie wybrać, aby smakowały najlepiej po upieczeniu na ruszcie. Okazuje się, że grillować można naprawdę wiele warzyw. Od popularnych ziemniaków, pieczarek, cukinii i bakłażana do zdecydowanie rzadziej pieczonych na ruszcie szparagów czy batatów. Dokonując selekcji, warto więc zadać sobie proste pytanie: na jakie warzywa z grilla mam akurat ochotę? Na końcu pozostaje już tylko sposób ich przygotowania, bo przecież warzywa można upiec bezpośrednio na ruszcie, w folii, na aluminiowej tacce albo w postaci szaszłyków. A jeśli nie macie pomysłu na warzywną kompozycję, to sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na sałatkę z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym lub szaszłyki z warzywami i ananasem.
Warzywa z grilla – 14 naszych propozycji
Jak widać, przepis na warzywa z grilla jest zazwyczaj prosty i łatwy w realizacji. Jednak warzywa, które zamierzacie przyrządzić na grillu, czy to te w folii, czy nadziane na patyki do szaszłyków, powinny zostać najpierw dobrze przyprawione. Warzywa na grilla potrzebują aromatycznej marynaty i to bez dwóch zdań! Jak więc zrobić dobrą marynatę do warzyw z grilla? Spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla, a żadne warzywo nie będzie miało przed wami tajemnic!
Warzywa na grilla – przepisy:
- ziemniaczki z grilla:
- pieczarki z grilla:
- bakłażan z grilla:
- szparagi z grilla:
- bataty z grilla:
- papryka z grilla:
Choć oczywiście to nie wszystkie propozycje dań i przystawek z grillowanymi warzywami, bo niektórych, jak np. tych zawierających cebulę z grilla, nie da się najzwyczajniej w świecie zliczyć, to Kuchnia Lidla i tak imponuje ilością i pomysłowością przepisów. Z dotychczas niewymienionych warto jeszcze polecić klasyk amerykański, tj. kukurydzę z grilla, którą przygotujecie, piekąc ją albo w folii, albo od razu układając na ruszcie, jak radzi Kuchnia Lidla. Dodać też trzeba, że wspomniany już bakłażan z grilla to obok cukinii z grilla jeden z wielu składników głównych, jakie znajdziecie w niejednym przepisie Kuchni Lidla. Wariacji na temat grillowanych warzyw nie ma końca! Bo jeśli wybierzecie ziemniaki z grilla, to dobrze podać je z masłem albo z boczkiem. Z kolei cukinia z grilla idealnie komponuje się z serem, np. typu włoskiego, jak mozzarella. I tak wymieniać można by bez końca!
Warzywa z grilla elektrycznego
Gdy pogoda nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, warto wziąć pod uwagę inną opcję upieczenia warzyw. Jedną z nich są warzywa z grilla elektrycznego. Ten alternatywny sposób przygotowywania potraw sprawdzi się o każdej porze roku, jak również w przypadku każdego rodzaju warzywa. Czy to zatem ziemniaczki, czy cukinia, odpowiednio przyprawione będą wyśmienitym kąskiem z grilla elektrycznego.
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.


Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
