Zupa rybna

W Polsce zupę rybną jada się zazwyczaj w wigilię Bożego Narodzenia, choć prawdziwi smakosze raczą się nią zapewne częściej niż tylko od święta. Zupełnie inaczej zupę z ryb traktuje się i przyrządza w kulturze krajów azjatyckich, gdzie przysmak ten stanowi jedno z podstawowych dań serwowanych na co dzień w porze obiadowej. To właśnie różne zwyczaje kulinarne sprawiają, że zupa rybna może inaczej smakować pomimo użycia tych samych gatunków ryb. Przekonajcie się o tym, testując przepisy Kuchni Lidla.

Z jakiej ryby zupa rybna?

Zupę można przygotować z wielu gatunków ryb, zarówno morskich, jak i śródlądowych. Jeśli więc nie możecie zdecydować się na którąś z nich, to spójrzcie na przepisy Kuchni Lidla. Spośród wielu propozycji z pewnością wybierzecie coś dla siebie. Oto wskazówki, jak ugotować zupę rybną:

Bazą każdej zupy rybnej jest wywar rybny, który przyrządza się z filetów albo resztek, które pozostały po filetowaniu, tj. z ości i odrobiny mięsa bez skóry, głów i płetw. Trzeba jednak pamiętać, aby do zupy nigdy nie dodawać oczu i skrzeli ryb, które są gorzkie w smaku.

Sprawdzone przepisy na pyszne zupy rybne

Jeśli jednak jedyną zupą rybną, jaką dotychczas mieliście okazję przygotować lub skosztować, jest tradycyjna zupa wigilijna, przyrządzana najczęściej z filetów lub głów karpia, to najwyższa pora spróbować czegoś zupełnie nowego. Kuchnia Lidla jest gotowa podsunąć wam kilka inspirujących pomysłów. Na początek warto wiedzieć, że zupa rybna idealnie współgra smakowo z pomidorami, które mogą w prosty i szybki sposób urozmaicić każdy przepis. I tak Karol Okrasa dodaje pomidory do mazurskiej zupy rybnej. Spróbujcie koniecznie też zupy rybnej z mlekiem kokosowym. Równie dobrze można je wykorzystać do przyrządzenia zupy rybnej z owocami morza, pełnej świeżych małży i krewetek. Te ostatnie staną się też trafionym składnikiem każdej tajskiej zupy rybnej, znanej ze swego pikantnego smaku. Jednak nie musicie jechać aż do Tajlandii, aby poznać smak ostrej zupy rybnej. Wyśmienity przepis znajdziecie tuż za miedzą. Halászlé, czyli węgierska zupa rybna, będąca kulinarnym symbolem tego kraju, powstaje m.in. z głów ryb słodkowodnych, najczęściej karpia, który nie rozpada się na mniejsze części podczas gotowania. Jej ważnym dodatkiem są aromatyczne papryki i cebula. Taka postać zupy rybnej rozgrzeje podobnie mocno jak pikantna wersja tajskiego dania. Przekonajcie się sami i wybierzcie swoją ulubioną.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

ryba

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram