Zupa z soczewicą

Soczewica czerwona, czarna, brązowa, zielona, a może żółta? Po którą sięgniecie, aby przygotować rozgrzewającą zupę z dodatkiem aromatycznych przypraw? Przekonajcie się, że ile odmian, tyle możliwości. W Kuchni Lidla znajdźcie swój przepis na ulubioną zupę z soczewicy.

Zupa z soczewicy – nasze sprawdzone przepisy

Zupa z soczewicy bardzo szybko może zająć stałą pozycję w waszym jadłospisie. Wystarczy tylko sprawdzić, jak prawidłowo ją przygotować. Istotną kwestią w przypadku tego warzywa jest czas gotowania. W zależności od tego, czy zdecydujecie się na zupę z soczewicy czerwonej czy zielonej, zarezerwujcie go sobie odpowiednio dużo. Tę pierwszą gotuje się w zaledwie kwadrans, drugą z kolei dwa razy dłużej. Poza tym niektóre gatunki soczewicy wymagają wcześniejszego kilkugodzinnego namoczenia w wodzie. Jeśli skorzystacie ze wskazówek Kuchni Lidla, ugotujecie pyszne zupy z soczewicy czerwonej, zielonej i jakiej tylko zapragniecie. Już teraz sprawdźcie przepis!

Zupa z soczewicy – przepisy:

Z czym zupa z soczewicy?

Zupę z soczewicy można dowolnie komponować z warzywami lub z mięsem. Częściej jednak spotkacie się z przepisem na zupę z soczewicy z pomidorami czy z ziemniakami aniżeli z boczkiem czy z kiełbasą. Zazwyczaj gości ona w diecie wegetariańskiej, co też tłumaczy częstotliwość, z jaką przyrządza się ją z dodatkiem warzyw. Zupę z soczewicy zajadać więc możecie i z kawałkami marchewki, i z paskami papryki, a dla urozmaicenia smaku nawet z batatami. Ciekawą propozycją Kuchni Lidla jest też arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem. Warto również poznać przepis na zupę harira, czyli zupę z soczewicy i ciecierzycy podawaną z kurczakiem, która wywodzi się z kuchni marokańskiej. A jeśli chcielibyście nadać swojej zupie z soczewicy azjatycki akcent, to warto przyrządzić ją z imbirem albo z mlekiem kokosowym. Nie bójcie się eksperymentować i uwierzcie, że  zupa z soczewicy i batatów zamiast ziemniaków też może być pyszna!

Wege i fit zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to najlepszy przykład dania, które jednocześnie może być fit i wege. Jeśli tylko ugotujecie ją na bulionie warzywnym i nie dodacie do niej kalorycznej śmietany, to zupa z soczewicy w bardzo prosty sposób stanie się częścią diety wegańskiej. Zawarte bowiem w soczewicy białko jest cenną alternatywą dla składnika pochodzenia zwierzęcego. Jeśli więc nabraliście ochoty na zupę z soczewicy w wersji wegetariańskiej, to koniecznie sięgnijcie po przepis na arabską zupę z soczewicy ze szpinakiem. Palce lizać!

przeczytaj więcejzwiń opis

rozwiń opiszwiń opis

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!