Barszcz - przepisy i pomysły:

burak

Barszcz

wróć do Zupy

  • Podkategorie
  • Zupa krem (3)
Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tradycyjny barszcz kojarzy się głównie z burakami i świętami Bożego Narodzenia. Kuchnia europejska znana jest jednak z kilku odmian tej zupy. Oprócz barszczu czerwonego spotkać można również barszcz biały czy ukraiński. Różnice, choć w wielu przypadkach mało dostrzegalne, są dość istotne. Spójrzcie, jak przyrządzić poszczególne rodzaje barszczu.

Barszcz czerwony – najlepszy przepis na polski klasyk

Najpopularniejszym rodzajem tej zupy w polskich domach jest barszcz czerwony. Podstawą jego przygotowania są buraki, resztę składników stanowią włoszczyzna oraz przyprawy, a czasami również zakwas. W Wigilię jada się barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi suszonymi grzybami, który wchodzi w skład dwunastu tradycyjnych potraw. Taka świąteczna wersja barszczu z uszkami, najlepiej ręcznie lepionymi przez mamę czy babcię, może być przyrządzona na zakwasie z kiszonych buraków albo po prostu na wywarze mięsnym. Barszcz czerwony na rosole jest łatwiejszą i szybszą w przygotowaniu odmianą tej zupy, ponieważ w odróżnieniu od barszczu kiszonego nie wymaga czasochłonnego procesu zakwaszania buraków. Jeśli więc poszukujecie szybkiego i sprawdzonego przepisu na barszcz, to sięgnijcie po wskazówki Kuchni Lidla. Wśród przepisów na tę popularną zupę, obok barszczu czerwonego, który okazjonalnie podaje się również bez żadnych dodatków, do picia, znajdziecie m.in. barszcz, a właściwie chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem. W upalne dni jest idealną zupą na orzeźwienie!

Barszcz biały – przepisy

Barszcz biały tradycyjnie serwuje się w okresie Świąt Wielkanocnych. Przepis mówi, aby barszcz biały wielkanocny przyrządzać na zakwasie powstałym z mąki pszennej. Tym właśnie barszcz biały różni się od podobnego w składzie, ale przygotowywanego na zakwasie z mąki żytniej żurku. Jeśli jednak chcecie spróbować dania, które jest wariacją na temat obydwu tych zup, to koniecznie wypróbujcie przepis Karola Okrasy na barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską. Taki wyrazisty w smaku barszcz, zabielany dodatkowo śmietaną, stanowić będzie ciekawą alternatywę dla świątecznego klasyka, jak i dla żurku staropolskiego. Spróbujcie już teraz, a nie pożałujecie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!