Pulpeciki drobiowe w sosie paprykowym na makaronie z czosnkiem niedźwiedzim
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Pulpeciki

Filet z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso połączyć z bułką tartą, jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Doprawić przyprawą curry, pierzem cayenne oraz solą. Dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Z tej ilości mięsa powinno wyjść ok. 25 pulpecików. Pulpeciki smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.

Sos

Zdjąć z patelni pulpeciki i wykorzystując ten sam tłuszcz przesmażyć startą na grubych oczkach tarki paprykę. Do papryki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz słodką paprykę. Zalać bulionem. Gotować ok. 5 minut. Wymieszać mąkę z zimną wodą oraz śmietaną i szybko mieszając wlać do przygotowywanego sosu paprykowego.

Makaron i podanie

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzony makaron przekładamy na talerze i polewamy pulpecikami w sosie paprykowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!