Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • maszynka do mielenia mięsa
  • sito

Krok 1: Mieszamy składniki pulpetów

mieszamy składniki pulpetów

Mięso królika mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Mięso odstawiamy, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przerzucamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki.

 


 

Krok 2: Gotujemy pulpety na parze

Gotujemy pulpety na parze

W garnku gotujemy wodę. Na sitku układamy pulpety i gotujemy około 25 minut. Można również skorzystać z parowara.

 

 

 

Krok 3: Gotujemy sos

Gotujemy sos

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pomidory i doprawiamy przyprawami. Gdy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.

Pulpety podajemy wraz z sosem.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    119 dni temu
    brakuje w tym przepisie instrukcji w jaki sposób oddzielić mięso od kości... dla amatorów, którzy pierwszy raz będą przyrządzać królika to bardzo potrzebna informacja.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    85 dni temu
    nigdy nie robiłam królika - jak oddzielić?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    85 dni temu
    Jeśli chcesz wiedzieć, jak dzielić mięso z Królika, zobacz jak Karol robi to tutaj: https://youtu.be/zunik4W1E4k?list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX&t=269 Jeśli chodzi o zasadę oddzielania mięsa od kości - mała podpowiedź w tym filmie: https://kuchnialidla.pl/blog/Trybowanie

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram