zobacz film Rolada makowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Masa á la pascha

Śmietankę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z serkiem homogenizowanym. 1/4 masy odkładamy i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część mieszamy z posiekanymi bakaliami oraz amaretto (alkohol można pominąć). Wstawiamy do lodówki.

Rolada

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, oliwę i amaretto (alkohol można zastąpić np. sokiem pomarańczowym lub wodą). Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).

Ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu na blacie (ciasto powinno być przykryte pergaminem z obu stron). Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy ścierkę i pergamin. Masę z bakaliami przekładamy równomiernie na ciasto, całość zwijamy w rulon. Chłodzimy w lodówce około 1 1/2 godziny.

Odcinamy końcówki rolady. Masę bez bakalii umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy na wierzchu rolady. Dekorujemy bakaliami oraz połówkami czekoladowych jajek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • PatMat PatMat
    378 dni temu
    Warto by dodać w opisie, że korzystamy z dużej płaskiej blachy piekarnikowej. Nie było tego w opisie, i właśnie muszę drugi raz piec, bo użyłem zwykłej klasycznej blaszki. Dopiero po wstawieniu do piekarnika odpalił film, wcześniej coś sie zawieszało i na filmie to widać. To ważna rzecz, bo z tych blach przy wypiekach korzysta sie bardzo rzadko, więc nawet nie przyszło mi to do głowy. Całe szczęście, że mam składniki.

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    1115 dni temu
    dzień dobry ! mam akurat całe opakowanie mąki Basi tortowej extra typ 405 (babki, torty, biszkopty) . To będzie chyba też się nadawać, podobnie jak Typ450 , prawda ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1115 dni temu
    Izabelo, jak najbardziej możesz użyć tego typu mąki.
  • Agulek Agulek
    2568 dni temu
    Czy można dodać żelatyny do masy żeby rolada była trochę bardziej zwarta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2567 dni temu
    Agulek, oczywiście możesz dodać rozpuszczoną żelatynę do masy - pamiętaj tylko, żeby nie dodać jej za dużo :)
  • Gość Gość
    2946 dni temu
    70 g suchego mielonego maku

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2958 dni temu
    mak? ile maku??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2958 dni temu
    70 g suchego maku, mielonego :)
  • Gość Gość
    3113 dni temu
    Co autor miał na myśli: 1 opakowanie śmietanki UHT 30%. Przecież opakownie może być 400 ml lub 200 ml w zależności od producenta.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3113 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o opakowanie 200 ml.
  • Gość Gość
    3051 dni temu
    200 g ma ta na filmiku :)
  • Princeska Princeska
    3300 dni temu
    Świetny przepis, upiekłam roladę na Wielkanoc i zrobiła na gościach efekt wow:) Jest pyszna:) Polecam!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3303 dni temu
    Ciasto wyszło super, jest przepyszne!!! Mniam... :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Lola1, pieczemy z funkcją góra-dół. Najlepsza będzie 450, jednak możesz użyć innej mąki.

    odpowiedz

  • Lola1 Lola1
    3306 dni temu
    Roladę pieczemy od góry czy dołu? I czy zamiast maki typu 450 moze byc zwykła.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3307 dni temu
    Abc . . . ,może być to mak niemielony, ale koniecznie suchy.

    odpowiedz

  • Li Li
    3307 dni temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź, rozwialiście moje wątpliwości, pozdrawiam

    odpowiedz

  • abc . . . abc . . .
    3307 dni temu
    Witam, czy może być do ciasta mak niezmielony

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3309 dni temu
    Li, opakowanie śmietanki ma 200 ml :)

    odpowiedz

  • Li Li
    3310 dni temu
    Witam serdecznie, ubóstwiam przepisy P. Pawła, już wielokrotnie wykorzystałam je w swojej kuchni, są perfekcyjne. Teraz mam prośbę ile ml. śmietanki trzeba wykorzystać do kremu ????? Pozdrawiam i życzę samych słodkich chwil w życiu i smacznego jajka w gronie rodzinnym

    odpowiedz

  • lukasz1155 lukasz1155
    3321 dni temu
    wspaniale wygląda, budzi zachwyt gości wyglądem i porywa swoim niesamowitym smakiem

    odpowiedz

  • Dr Eva Stopczyk-Tucker HADA Dr Eva Stopczyk-Tucker HADA
    3328 dni temu
    Specjalne podziękowanie dla Pana Pawła Małeckiego za 'słodkie przepisy' i gratulacje z powodu wydanej książki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3330 dni temu
    Matyldo, rolada jest delikatna w strukturze, jednak jeśli dobrze ją schłodzisz, bez problemu pokroisz roladę w grubsze plastry. Mik, ciasto smakuje lepiej, gdy jest wilgotne. Pieczenie go z termoobiegiem niestety dodatkowo je wysusza, dlatego w tym przepisie zalecamy wyłączenie tej funkcji. Gościu, dodaj suchy mak niemielony, bądź zmiel mak na sucho. Mak nie może być wilgotny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3331 dni temu
    Mam mak niemielony. Czy mogę go użyć? Jak go przygotować?

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3331 dni temu
    Bardzo pomysłowy przepis, jak zawsze. Tylko dziwi mnie brak termoobiegu, skoro do tej pory wszystkie rolady z nim piekliśmy.

    odpowiedz

  • Figrin Figrin
    3331 dni temu
    Bardzo podoba mi się ten przepis. Możliwe, że na święta to ciasto zagości na moim stole.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3331 dni temu
    Rolada będzie się "trzymać" i da się pokroić mimo iż w nadzieniu nie ma żelatyny? Proszek do pieczenia dodany jest do biszkoptu ze względu na mak? Bo do samego biszkoptu raczej się nie stosuje!? Ja nie daję i biszkopt wychodzi :-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!