Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • szynkowar
  • worki do szynkowaru
  • moździerz
  • praskę do czosnku
  • wysoki garnek

Przygotuj wcześniej:

Pieprz delikatnie rozgnieć w moździerzu i połącz go w miseczce z solą oraz majerankiem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj.

Wewnętrzną stronę boczku natrzyj połową czosnkowej marynaty. Boczek ciasno zwiń w rulon. Zwinięte mięso natrzyj z zewnątrz resztą marynaty, przełóż do szklanej miski, przykryj talerzykiem i włóż do lodówki na 24 godziny.  

KROK 1: Parzymy roladę

Worek z boczkiem umieszczamy w szynkowarze, zakładamy sprężynę i zamykamy pojemnik. Szynkowar umieszczamy w garnku wypełnionym wodą (poziom wody powinien sięgać trochę powyżej mięsa w szynkowarze).

Roladę parzymy na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, utrzymując temperaturę wody ok. 80-90°C. Gdy woda osiągnie temperaturę 80°C, zmniejszamy ogień. Co jakiś czas uzupełniamy poziom gotującej się wody.

KROK 2: Chłodzimy roladę

Gdy temperatura masy mięsnej osiągnie 69-75°C (w zależności od rodzaju mięsa), możemy uznać, że jest gotowa.

Wyjmujemy szynkowar z garnka i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia.

By rolada dobrze się zestaliła, wkładamy szynkowar do lodówki na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę z szynkowaru.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • diablo38 diablo38
    1828 dni temu
    To dlaczego wasza rolada jest przypieczona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1826 dni temu
    Przepis dotyczy rolady przygotowywanej w szynkowarze, która na zdjęciu może wyglądać nieco inaczej, niż w rzeczywistości-wyraziste kolory mogą sprawiać wrażenie „przypieczenia”. Zdecydowanie polecamy, by zapoznać się także z jej smakiem!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!