Gruszki

Zobacz także:Zobacz także:

Gruszki prawdopodobnie przywędrowały do Europy z Azji i uprawiane były już w starożytnym Rzymie i Grecji. Można odnaleźć informacje, iż od XVII wieku rozpowszechnione zostały we Francji i Belgii, a w XIX wieku we Francji powstał jeden z najsłynniejszych gruszkowych deserów – „Gruszki Pięknej Heleny”, czyli gruszki gotowane w syropie i oblane czekoladą, zaserwowane dla uczczenia premiery operetki Offenbacha „La Belle Hélène”. Obecnie znanych jest ok. 60 gatunków tego owocu.

Jak wyglądają?

Gruszki mają wydłużony, nieco stożkowaty kształt, często dość niesymetryczny i nieregularny. Skórka gruszek jest dość gruba, w kolorze zielonym, żółtym lub brązowym. Plamki, którymi jest pokryta, są naturalnym zjawiskiem i nie świadczą o skazie owocu.

Jak wybierać?

Wybierając owoce w sklepie, należy sięgać po okazy jędrne, ale niezbyt twarde. W miarę dojrzewania owoce gruszy miękną, a ich miąższ staje się słodszy. Powinno się jednak unikać owoców zbyt miękkich, przejrzałych i nadgniłych oraz ze skazami mechanicznymi.

Jakie mają właściwości?

Gruszki są owocami bogatymi w błonnik, dlatego ich spożywanie chronić nas może przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2 oraz choroby układu krążenia. Błonnik z gruszek wiąże w przewodzie pokarmowym kwasy żółciowe, dzięki czemu obniża stężenie cholesterolu.

Gruszki rzadko wywołują alergię i są również lekkostrawne, dlatego dobrze sprawdzają się także w diecie małych dzieci.

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 57 kcal

• Białko – 0,36 g

• Węglowodany – 15,23 g

• Tłuszcz – 0,14 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!