Liczi

Zobacz także:Zobacz także:

Liczi to azjatycki owoc, ze względu na swoje pochodzenie zwany także śliwką chińską. Liczi rośnie na drzewach, mogących osiągnąć wysokość nawet 25 metrów, które wiosną pokrywają piękne kwiaty – dzięki temu rośliny te były ozdobą cesarskich ogrodów. Różne źródła podają, iż w Chinach liczi uprawiano już 4000 lat temu, a pierwsze wzmianki o liczi w Europie pochodzą z XVI w.

Jak wygląda?

Owoce liczi to podłużne, owalne pestkowce. Ich skórka ma brązowo-czerwony kolor, jest stwardniała i pokryta stożkowatymi wyrostkami. W pełni dojrzałe liczi można łatwo obrać ze skórki, nacinając je lekko nożem, a następnie rozłupując skórkę palcami. Jeśli zdjęcie skórki stwarza problemy, to znak, że owoc jest jeszcze niedojrzały. Po usunięciu skórki widoczny staje się jadalny miąższ w białym kolorze, o kwiatowym zapachu, wewnątrz którego ukryta jest niejadalna pestka.

Jak dojrzewa?

Liczi zrywa się z drzewa już dojrzałe, ponieważ w przeciwieństwie do niektórych owoców po zerwaniu już nie dojrzewają i nie zmieniają smaku. Wybierając liczi w sklepie, należy sięgać po owoce jędrne, ale dojrzałe. Owoce te są dość nietrwałe – należy je zjeść w ciągu 2-3 dni od zerwania z drzewa.

Jakie ma właściwości?

Miąższ liczi zawiera bardzo dużo witaminy C oraz polifenoli, które chronią przed chorobami układu krążenia i stanami zapalnymi.

Jak je jeść?

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tego owocu w kuchni. Najczęściej spożywa się je na surowo w sałatkach, deserach lub jako dodatek do drinków. Liczi doskonale nadaje się także do przygotowywania przetworów takich, jak: dżemy, soki i kompoty. Owoce liczi można także ususzyć i w ten sposób przechowywać dłuższy czas. Suszone liczi kurczą się do rozmiaru dużych rodzynek i czasami nazywane są orzechami liczi.

 

Wartości odżywcze w 100 g owocu:

• Wartość energetyczna – 66 kcal

• Białko – 0,8 g

• Węglowodany – 16,5 g

• Tłuszcz – 0,4 g

 

Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA



Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!